Medya okuryazarlığı

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
25 Mayıs 2012, 12:35:58
79065 Mesaj 10726 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayat Gündemi  |  Türkiye'den Haberler  |  Medya okuryazarlığı 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Medya okuryazarlığı  (Okunma Sayısı 158 defa)
Malcolm X
İlk içtiğim sigara paketine sigara şiire faydalıdır yazdım...
Emektar
Aktif Üye

Şan yalnız Allahındır, benim olan günahlarımdır..

« : 05 AÄŸustos 2008, 12:51:42 »

Okullar açıldığında bütün televizyonlarda bir reklam dönüp durdu: Çocuklarınız için medya okuryazarlığı dersini seçin! Eleştirel düşünmeyi, medyayı doğru algılamayı öğretmeyi amaçlayan bu ders, geçen yıl pilot uygulama olarak beş ilin ilköğretim okullarında başlatılmıştı. Bu yıl seçmeli ders olarak tüm okullara yaygınlaştı.

Dersin içeriği Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliğiyle hazırlandı. Hedef, bu yıl 120 bin öğrencinin bu dersi seçmesi. İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıflarda haftada bir saat okutulacak derste televizyon, radyo, gazete ve internetin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirecek bir bilincin kazandırılması isteniyor.

Ders için ilk protokol geçen yıl 22 Ağustos’ta Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, zamanın Devlet Bakanı Beşir Atalay, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Zahid Akman tarafından imzalandı.

İletişim Bilimleri akademisyenlerinden oluşan komisyon ise konu başlıklarını belirledi. Geçen yıl Adana Seyhan Dumlupınar, Ankara Çankaya Ahmet Vefik Paşa, Erzurum Merkez Barbaros Hayrettin Paşa, İstanbul Şehit Pilot Muzaffer Erdönmez, İzmir Karşıyaka Metaş İlköğretim Okulu’nda zorunlu seçmeli ders olarak pilot uygulama başladı. Bu öğretim yılından itibaren ise 6,7 ve 8’nci sınıflardan sadece birinde öğrencinin bu dersi seçme zorunluluğu getirildi. Bu dersi hizmetiçi eğitim alan Sosyal Bilgiler dersi öğretmenleri veriyor. Eğitimler sırasında medyanın zararları üzerinde özellikle duruluyor. Öğretmen el kitaplarında, "Görsel, işitsel ve yazılı medya karşısında savunmasız bir alıcı durumunda bulunan çocukların, ilköğretimden başlayarak medya karşısında bilinçlendirilmesi" gereği üzerinde duruluyor.

Hangi konuları görüyorlar

-İletişime giriş (iletişim süreci ve öğeleri, iletişim türleri)

-Kitle iletişimi (kitle iletişim araçları, iletişim ve kitle iletişim arasındaki ilişki)

-Medya (medyanın başlıca işlevi, ekonomik boyutu, medya ve etik, medya okuryazarlığı)

-Televizyon (Türkiye’de televizyon yayıncılığı, televizyon program türleri)

-Aile, çocuk ve televizyon (televizyon izleme alışkanlıkları, televizyon program analizleri, uyarıcı simgeler)

-Radyo (radyonun olumsuz etkileri, radyo program türleri, radyo program analizleri)

-Gazete ve dergi (temel kavramlar, haber ve fotoğrafın önemi, gazete hazırlama süreci, dergi türleri ve işlevleri)

-İnternet (internetin özellikleri ve işlevi, internet kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar)

Şan yalnız Allah'ındır. Benim olan tek şeyse günahlarımdır.
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayat Gündemi  |  Türkiye'den Haberler  |  Medya okuryazarlığı « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: