Bilmez ki sorsun, sormaz ki bilsin !

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
25 Mayıs 2012, 11:18:03
79065 Mesaj 10726 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayat Gündemi  |  Tartalım & Tartışalım  |  Bilmez ki sorsun, sormaz ki bilsin ! 0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: 1 [2]
Gönderen Konu: Bilmez ki sorsun, sormaz ki bilsin !  (Okunma Sayısı 1159 defa)
ahuzar
f.betül k.
Emektar
Aktif Üye

ey insanlık! Elma dersem çık!

« Yanıtla #25 : 16 Åžubat 2009, 14:19:56 »

Öncelikle kısa bi ön bilgi verelim konu ile ilgili:
Kafirun suresinin nüzul sebebi, müşriklerin Peygamberimize getirdiği teklifle ilgilidir.
Müşrikler, Allah Resulüne, " Gel bir yıl boyunca biz senin dinine tabi olalım, bir yıl boyunca da sen bizim dinimize tabi ol" demişler , bunun üzerine Kafirun suresi ve "Allah'tan başkasına ibadet etmemi mi bana emrediyorsunuz ey cahiller " (Zümer 64) ayeti de bu sebepten dolayı inmiştir.

Teklifin garipliğine bakar mısınız? Ne kadar aciz bir teklif? Bizim dinimiz batıl olarak algılanmasın, dayanak bulalım vs. Başta dinin "tevhid" akidesini anlamadıkları ortada.

" evet azizim! ben hayallerin arkasina gizlenmis olan hayaletleri ariyorum."
ahuzar
f.betül k.
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #26 : 16 Åžubat 2009, 14:22:20 »

Elmali Hoca, tefsirinde " Adet edindiğiniz o küfür ve şşirk itikadı, ibadeti bana gerekli değildir. Bunun bütün sorumluluğu, hesabı, cezası ve vebali size aittir. Ben bunlardan tamamen beriyim. Dolayısıyla bu teklifin kabul edeceğimi kesinlikle ummayın.
Yine devam etmiş ve " İbadet ettiğinize ibadet etmeyeceğim" ile "Sizin taptığınıza ibadet edici değilim" ifadelerini sağlamlaştırmak içindir. diye belirtmiş.

Konuyla ilgili olarak da Fahrettin er Razi'nin tefsirinden örnek vermiş.

Fahrettin er Razi:
İbn Abbas diyor ki; " Allah'ı inkarınız sizin olsun, ona tevhid ve ihlas da benim olsun. O halde onların inkarlarına izin verilmiş denilebilir mi? Hayır çünkü aleyhisselatü vesselam insanları küfürden alıkoymak için gönderilmiş olduğu halde ona izin vermesi nasıl düşünülebilir ?
Fakat bu ayetle anlatılmak istenen durum  ÅŸu emirlerden biridir :
"İstediğinizi yapın! " ( Fussilet 40)
Ben sizi hakka ve kurtuluÅŸa  davet için gönderilmiÅŸ bir peygamberim.
Böyle iken madem ki kabul edip bana uymuyorsunuz, o halde bırakın da beni şirke davet etmeye kalkışmayın. Dininiz sizin olsun, eğer helak edilmek sizin için bir hayır ise ona sarılın. Ben dinimi bırakmam.

Elmalı hocanın tefsirinde yer verdiği; Fahrettin er Razinin tefsirine göre, farklı görüşlere göre din kavramı " adet, ceza, hesap" gibi anlamlara geliyor. Şimdi tefsiri açtım her bisini tek tek okudum. Ancak Elmalı Hocamın en üstte ifade ettiği gibi, ya da Fahrettin er Razi'nin "İstediğinizi yapın" ayeti ile ilgili yorumu benim için yeterli oldu.

Bi de Fahrettin er Razi üçüncü bir noktaya değinmiş ki , asıl önemli olan bu noktadır bence:
" İnsanların herhangi bir mütakere(saldımazlık) sırasında  bu ayetle örnek vermeleri adet olmuÅŸtur. Bu ise caiz deÄŸildir."
Sanırım değinmek istediğiniz nokta burası. Muhtemelen okumuşsunuzdur tefsirde.

Beyzavi der ki: "Bunde ne küfre izin var, ne de cihaddan alıkoymaya.Bundan dolayı, bunun savaş ayetiyle mensuh(kaldırılmış ) olması düşünülemez.
Ve devam etmiş Elmalı Hoca.
Bu sureyi Nasr suresinin takib etmesi ve bunun mensuh bırakılması şöyle dursun ilahi yardım ve fethin öncülerinden olan mücahede(savaÅŸ) türünden olduÄŸuna iÅŸaret eder.  (Kanaatimce, aslında burada açık bir karşı koyuÅŸ var, bu anlatılmak isteniyor. EÄŸer bu ciddiyet , açıklık ve kesinlik korunduÄŸunda da , Nasr suresinde müjdelenenler olacaktır.)

ahuzar
f.betül k.
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #27 : 16 Åžubat 2009, 14:23:42 »

Elmalı Hocanın tefsirinden ve Mevdudi'nin tefsirinden faydalandım. Nette de araştırdğımda Seyyit Kutub'un tefsiri karşıma çıktı ve onu da paylaşmak istedim.

Yama yapmak yok. Orta yolda çözüm arama yok. Yolun ortasında buluşma yok. Cahiliyye istediği kadar islam kılığına bürünsün. İstediği kadar islamın adını kullansın.

Burada iki tarafı şöyle tanımlayabiliriz. Tevhit ve şirk!
Bu kesin ayrılık olmadan; karışıklık devam edecek, karşılıklı yumuşama sürecek, karıştırmalar sürüp gidecek yamanmalara devam edilecektir. İslama davet böylesine zayıf, güçsüz ve ısmarlama ilkeler üzerine kurulamaz. İslam çağrısının temeli açıklık, netlik, kesinlik ve cesarettir. "Sizin dininiz size, benim dinim bana." (Seyyit Kutub'un tefsirinden. http://www.islamibilinc.com/forumlar/kafirun-suresi-t12678.html?s=1ee52ba2d131b12607759ccc2da998e6&)

ahuzar
f.betül k.
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #28 : 16 Åžubat 2009, 14:25:27 »

Biliyorum çok uzun oldu ama;

Mevdudi'nin tefsirine de baktım(Tefhimu'l Kur'an )
" YAni benim dinim ayrı, sizin dininiz ayrı. Ben sizin mabudlarınıza tapanlardan değilim. Siz de benim taptığım İlah'a tapmıyorsunuz. Ben sizin mabudlarınıza ibadet etmem.. Siz de benim mabuduma ibadet için hazır değilsiniz. Onun için benim yolum ve sizin yolunuz hiç bir zaman birleşemez. Bu ifade, kafirlere hoş görünmek için değil, gittikleri yolda devam ettikleri sürece onlardan kesinlikle beraat ve ilişki kesmeyi ilan etmek içindir. Aynı zamanda kafirlerin, din konusunda Allah ve Resulü ve O'na iman edenlerle hiçbir zaman uzlaşmayacağını belirtmeyi ve bu konuda ümitlerini kesmelerini de kapsamaktadır.
Ve devam edilmiÅŸ..

Bu beraat ilanı, bu sureden sonra nazil olan Mekki surelerde peşpeşe tekrarlanmıştır.

".. benim yaptığım bana, sizin yaptığınız size. Siz benim yaptığımdan uzaksınız, ben de sizin yaptığınızdan uzağım. " Yunus 41

"De ki: Ey insanlar, benim dinimden kuÅŸkuda iseniz, ben sizin Allaht'tan baÅŸka tapındıklarınıza tapmam. Sizİ öldürecek olan  Allah'a taparım. Bana müminlerden olmam emredilmiÅŸtir. " Yunus 104

Daha yazacağım ama yoruldum Gülümseme Sadece ayet numaralarını yazıyorum.
Sebe suresi 25 ve 26
Åžuara 216
Zümer 39 -40
Mümtehine- 4

ahuzar
f.betül k.
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #29 : 16 Åžubat 2009, 14:33:40 »

Yorum içerikleri:
İlk yorum, ayetin nüzul sebebi.
İkinci yorum Elmalı Hamdi Yazır Hocamın tefsirinden kesitler
Üçüncüsü Seyyid Kutub'un tefsirinden kesitler
Dördüncü yorum: Mevdudi'nin tefsirinden kesitler

DilediÄŸinizden baÅŸlayabilirsiniz Kahkaha

Ahmet Tarık
Aktif Üye

Ya Rabbi, beni sevdiklerinin yolundan ayırma...

« Yanıtla #30 : 16 Åžubat 2009, 15:02:44 »

teşekkürler ahuzar hocam...

bu arada kimin hoca olduğu konusuda aydınlığa kavuşmuş oldu. Gülümseme

ahuzar
f.betül k.
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #31 : 16 Åžubat 2009, 15:06:06 »

Ahmet abi, kafadan yazmadım bunları. Oturdum ve okudum , az önce..
Şefkatperver hocama teşekkür edelim, kendisi vesile oldu, sayesinde öğrendik.

Ahmet Tarık
Aktif Üye

Ya Rabbi, beni sevdiklerinin yolundan ayırma...

« Yanıtla #32 : 16 Åžubat 2009, 15:40:45 »

olsun ilgilendin araştırdın yazdın..emek verdin..tabbi vaktinde müsaiti..hem hoca hanımlıkta sana yakışır..rabbim nasip eder inş. Gülümseme

ben işle hayatnameyi birlikte götürmeye çalışıyorum...

ÅŸefkatperver
Aktif Üye
*

Bir Şefkat Kahramanı

« Yanıtla #33 : 16 Åžubat 2009, 17:36:05 »

Bahsi geçen ayete dair tefsirleri yazma inceliğini göstermişsiniz.Ebu Ala'l el Mevdudi dışındaki diğer mütefessirlerin tefsirlerini okuyup yorum yaptım.Yine de teşekkür ederim.

Bu konuda kalbim nedense mutmain olamıyor.Artık şeytanın vesvesesidir deyip konuyu kurcalamama kararı aldım.Allah hayra eriştirsin...Amin.

-bu arada hoca da deÄŸilim.-
ahuzar
f.betül k.
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #34 : 16 Åžubat 2009, 17:54:15 »

Alıntı
Bu konuda kalbim nedense mutmain olamıyor.Artık şeytanın vesvesesidir deyip konuyu kurcalamama kararı aldım.Allah hayra eriştirsin...Amin.

Konuyla ilgili daha çok, tefsirden alıntılar yapmak yerine,bilgiye dayalı, yorum yaparak, sorunuza cevap vermek isterdim ama, elimden ancak bu geliyor.

Bir de tam olarak takıldığınız, kalbinizin mutmain olmadığı nokta ne anlayabilmiş değilim. Eğer bunu daha açık yazarsanız, konunun uzmanı tanıdıklarımızdan yardım alırız. Ama dediğiniz gibi artık vesvese herhalde konunu üzerine gitmeyeyim diyorsanız da siz bilirsiniz. Dediğiniz gibi cümlemizi Rabbim hayra eriştirsin.

ÅŸefkatperver
Aktif Üye
*

Bir Şefkat Kahramanı

« Yanıtla #35 : 16 Åžubat 2009, 18:41:29 »

Sizin yazdığınız yoruma dayalı olumsuz bir cümle sarfetmedim.Yapabileceğinizin fazlasını yaptınız zaten.Tekrardan teşekkür ederim.

O nokta da bende kalırsa daha iyi olacak.Fazlasını söz etmeye gerek yok sanıyorum.Konuyu zaten farklı kaynaklarda araştırıldı ve hocalarımız izah ettiler zamanında.Sonrası Rabbin bahşetmesine kalmış...
ahmet yalçın
Yeni Üye

« Yanıtla #36 : 21 Mart 2009, 22:02:47 »

selam şefkatpervere tam anlamıyla katılıyorum bende haddim olmayarak şunu anlamak istiyorum peygamber zamanında olması lazım ateşperest iranla bizans savaşını açıklayan olursa sevinirim ayrıca yargılamak çok basit şu an eleştirel bi dünyada yaşıyoruz acaba hiristiyan doğsaydık ne olurdu bu kadar şanslı olurmuyduk doğru yolu bulurmuyduk saygı sevgiyi sevgiyse hoşgörüyü doğurur tabiki hoşgörülü olacağız herkes mevlanadan bahseder fakat kimse mevlana olmaz bence mevlana gibi sevmeli
Sayfa: 1 [2]
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayat Gündemi  |  Tartalım & Tartışalım  |  Bilmez ki sorsun, sormaz ki bilsin ! « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: