Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı - Dr. Ali Akben

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
25 Mayıs 2012, 02:17:03
79065 Mesaj 10726 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Yaşam  |  Sağlıklı Yaşam  |  Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı - Dr. Ali Akben 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı - Dr. Ali Akben  (Okunma Sayısı 689 defa)
Tebessüm
eyhayat..
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« : 03 Haziran 2009, 13:29:37 »

Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı

Çağımızın hastalığıdır desek sanırım doğru bir tanımlama yapmış olurum. Bel ağrısı biz hekimlerin son yıllarda çok sık karşılaştığı bir şikayet. İş gücü kaybı ve psikolojik gerilime sebep olması nedeni ile üzerinde durmamız gerekiyor.

Belimizde 5 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Disk, özel bir bağ dokusu organıdır; omurganın dayanıklılığına, hareketliliğine ve zorlamalara karşı dirençli olmasına, omurgaya uygulanan şok şeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasına hizmet eder.

Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması, yerlerinden çıkması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Belimizde meydana gelen ilk iki değişiklik, diskin çeperinde aynen parmağınız yandığında olduğu gibi su toplanmasına benzer bir ödem ya da baloncuk meydana gelmesidir. Üçüncüsü ise disk yırtılmasıdır. Bu üç değişikliğe de fıtık deniyor. İlk iki değişiklik, bel fıtığının başlangıç evreleridir. Ağrı, his ve refleks kayıplarıyla ortaya çıkar. Beli ve bacağı etkiler.

Toplumun çeşitli kesimlerinde bel rahatsızlığı o kadar yaygındır ki, birçok ülkede yapılan istatistiklere göre; doktora müracaat nedeni olarak bel ağrısı, soğuk algınlığından sonra ikinci sırayı almaktadır. İnsanların yaklaşık % 80’i hayatları boyunca, en az bir defa bel ağrısı ile karşılaşmaktadır.

Bel fıtığı hastası nelere dikkat etmeli

Eğilip kalkarken dizlerini kırmalı

Uzun süre oturmamalı

Uzun süre yüzü koyun yatmamalı

Kilosunu korumaya özen göstermeli

Ters hareket, sağa sola dönme, eğilme,

Hatalı pozisyonlarda uzun süre durma

Stres ve gerilimden kaçınmalı

Kasların tembelleşmesine izin vermemeli

Karın, kalça, bel kaslarını geliştirecek hareketleri düzenli olarak yapmalı

Yanlış duruş ve oturuşlara dikkat etmeli

Uzun süre araba kullanmamalı

Bel fıtığı hastalarını nasıl tedavi ediyoruz?

Bel fıtığı vakalarının büyük bir kısmı, uyguladığımız tedavilere kısa bir süre içinde cevap verir. Özellikle, refleks ve duyu kaybı olmayan hastaların başarılı olma şansları çok yüksektir.

Tedaviye direnen % 3-5 oranında vakalarda ise ilaç tedavisi yanında uyguladığımız masaj, tens, fizyoterapi, nöralterapi, akupunktur, magnetik alan ve laser gibi tedavilerle olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Hastalar tavsiyelerimize uyarak istirahat edip yanlış yapmadıkları sürece, felç olma ya da sakat kalma riskleri yoktur. Bel fıtığında ameliyatla tedavi, çok sayıda riski de beraberinde getirdiği için üzerinde çok düşünülmesi gereken bir yaklaşımdır.

Çok nadir olarak planlanmalıdır. Son çare olarak düşünülmeli ve hasta ameliyat sonrası yaşam konusunda bilgilendirilerek risk paylaşımına özen gösterilmelidir.

Bel fıtığı belirtileri

Bel ve bacakta ağrı

Hareket kısıtlılığı

Yürürken aksama

Bir tarafa doğru yamuk yürüme

Bacağın bir tarafında uyuşma, yanma

Bacağa vuran güç kaybı

Bacak kaslarında incelme

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 03 Haziran 2009, 13:51:12 »

çok teşekkürler tebessüm.
çok tevafuk bir şey oldu biliyormusun.bende  pazar günü  bel ağrısı başladı baya şiddetliydi.antalyadaydım  alanyaya gelince pazartesi doktora gittim röntgen ve emar çektirdim.sonuçlar bugün belli oldu.bel fıtığı teşhisi koydular.şimdilik fizik tedaviye sevk ettiler.hastaneden geldim ve internette bel fıtığı ile ilgili araştırmalar yaptım.aradan yarım geçti bi baktım sende bu konuyu açmışsın baya şaşırdım.
emeğine sağlık canım.

Tebessüm
eyhayat..
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 03 Haziran 2009, 13:58:57 »

çok güzel bir tevafuk olmuş ablacığım Gülümseme inşallah faydalı olmuştur..

çok geçmiş olsun, umarım tez vakitte düzelir ...

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 03 Haziran 2009, 14:03:22 »

Alıntı
çok geçmiş olsun, umarım tez vakitte düzelir ...
sağol canım .Allah razı olsun.dediğin gibi inş tez vakitte düzelir.

nurseda
Aktif Üye

« Yanıtla #4 : 03 Haziran 2009, 16:03:54 »

geçmiş olsun selma abla.
aynı dertten bende muzdaribim banada 2 sene önce teşhis konuldu.ogün bugündür çekiyorum.kesinlikle ağır iş yapamıyom,bebeğimi  taşıyamıyorum, uzun yol yürüyemiyorum yürüdüğüm zaman baş parmağıma kadar uyuşuyor bacağım çok zor bir durum rabbim yardımcımız olsun...

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #5 : 03 Haziran 2009, 17:11:15 »

Alıntı
geçmiş olsun selma abla.
çok sağol mihribancım.sanada geçmiş olsun.
Alıntı
çok zor bir durum rabbim yardımcımız olsun...
amin.bütün hastaların yardımcısı olsun.
2 sene önce teşhis konulmuş.tedavi olmadınmı?yoksa faydasımı olmadı.

nurseda
Aktif Üye

« Yanıtla #6 : 03 Haziran 2009, 17:54:52 »

Alıntı
2 sene önce teşhis konulmuş.tedavi olmadınmı?yoksa faydasımı olmadı.
bel fıtığı teşhisi konulduktan sonra malesef hiç tedavi olmadım ondan önce ağrı kesici iğnelerle kas gevşeticileriyle duruyordum şuandada öyle devam ediyorum bakalım nereye kadar..ben bu hastalığı ciddiye almıyorum galiba  Gülümseme birde doktor fobim var bakalım sonuç ne olacak  Gülümseme

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #7 : 03 Haziran 2009, 18:19:00 »

ciddiye alsan iyi olur canım.Allah korusun ilerleyince tedavisi ancak ameliyatla olur heralde.
ben bugün biraz araştırdımda tedavi geciktirilirse  nelere yol açılabileceğini gördüm.
ne olursun şu doktor fobini at ve tedavini ihmal etme.
benimki daha ameliyatlık değilmiş.fizik tedaviye başlayacağız inş.

Efruz
Aktif Üye

« Yanıtla #8 : 12 Ocak 2011, 02:37:28 »

Akupunktur tedavi merkezinde bir bayan,  bel ağrısındann dolayı geldiğini ve 15 gündür çok rahatladığını söyledi..Denemekte fayda olabilir inşallah...Allah tüm hastalara şifa versin..

Dönüşü olmayan noktaya gelindiğinde, yani, ekranda “Game Over” yazdığında, “keşke toprak olsaydım.” der.

Heyhat, artık dönüş yalnız hesap meydanınadır.
M.Nureddin Coşan Hz.
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Yaşam  |  Sağlıklı Yaşam  |  Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı - Dr. Ali Akben « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: