Kullanılması doğru olmayan kelime ve sözler

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
12 Åžubat 2012, 09:40:18
78913 Mesaj 10712 Konu Gönderen: 1296 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Lügatname  |  Kullanılması doÄŸru olmayan kelime ve sözler 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Kullanılması doÄŸru olmayan kelime ve sözler  (Okunma Sayısı 458 defa)
Tebessüm
TeBeSsüM
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« : 05 Haziran 2010, 10:00:51 »

1-Peygamber Efendimiz’e(S.A.S) okunan ayet ve sureleri bağışladım dememek,hediye ettim demek gerekir.
2-Yarattım
3-Tesadüf
4-KeÅŸke
5-Olmaz öyle şey
6-Bana göre (Bence)
7-Hamamböceğine (kara fatma) dememek gerekir.
8-Amma
9-Enterasan
10-Ben(Ben’in olduğu yerde sen yoksun ! Ben...lik,seni yedi,bitirdi !)
11-Kesin
12-Ayet ve Sureler için küçük demek(küçük yerine kısa ayet ve sureler demek gerekir)
13-Müslümana Allah(c.c) sana hidayet versin dememek,(Müslümana dua ederken Allah(c.c.) senin hidayetini arttırsın,ayaklarını kaydırmasın şaşırtmasın İslam yolunda ilerletsin diye dua etmek gerekir)
14-Kafire Allah(c.c.) sana hidayet etsin diye dua edilebilir.Bunun dışında kafire dua edilemez;hürmet,tazim ve sevgi
15-Yukarıda Allah(c.c.) var demek.
16-Åžansa bak,ÅŸansa oldu demek.
17-Kadın kasdedilerek’güzele bakmak sevaptır’ demek.
18-Üzümünü ye bağını sorma demek.
19-Yukarıda Allah(c.c.) var demek.
20-Allah'ın (haşa) oğlu gelse kurtaramaz..
21-baldız baldan tatlı..
22-Tabiat ana..
23-Müzik ruhun gıdası.. (Ruh'un Gıdası Kur'an'dır)
24-Anam avratım olsun.
25-kısa sakala pis sakal ..
26-gün aydınlandı.
27-Sanki ben körüm
28-Bekarlık sultanlıktır
29-Kadın kasdedilerek’güzele bakmak sevaptır’ demek
30-Üzümünü ye bağını sorma demek
31-Bana ne,neme lazım.. demek.
32-Siyah köpeği(arap,arap) diye çağırmamak gerekir.

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2010, 11:14:12 »

teÅŸekkürler tebessüm.konuÅŸtuÄŸumuz sözlere çok dikkat etmeliyiz.konuÅŸmammaız sakıncalı olan sözleri öğrenirsek daha dikkatli oluruz bu sözleri söylememeye  çalışırız ve söyleyenleri de uyarırız inÅŸaallah.
ben de sorumsuzca söylenen sözler isimli iki ciltlik kitap var hemde açıklamalı...bunlardan  ben de eklemek istiyorum müsadenle Gülümseme

Sorumsuzca Söylenen Sözler

''Devir DeÄŸiÅŸti, Zaman Bozuldu.''

Zamanımızda zamandan şikayet etmek insanlar arasında moda haline geldi. Kendi gidişatından, aile yaşantısından ve cemiyetin durumundan memnun olmıyanlar kendilerini mes'uliyetten dışlamak için bu huzusuzluğun müsebbibinin zaman olduğunu ileri sürüyorlar. Diyorlar ki: ''Devir Değişti, Zaman Bozuldu.''

Bu kesinlikle yanlış bir tesbittir.
Değişen ve bozulan zaman değil Hakk'ın yolundan sapan ve batıl düzenlere saplanan insanlardır. Köle düzenlere kapılmış cahili toplum haline gelmiş cemüyetlerde işlenen iğrençliklerin vebali zamana yükleniyor.

Zamanda ne var ki? Hep yirmidört saat aynı ...
Gece-gündüz daima birbirini takip ediyor. Ayda, güneşte, yıldızlarda,
gecede-gündüzde, mevsimlerde bir değişiklik yok.
Bunlar hep emredildikleri üzere akıp gidiyorlar.
Hiçbirinde zerre kadar bile olsa değişiklik yok, Allah'ın lütfula ...

...................................................................

' Acıktık Ayaküstü Birşeyler Atıştıralım.'

Her şeyin adabları olduğu gibi yemek yemenin ve su içmenin de adabları vardır.
Müslüman, İslam'a inanan ve ona göre yaşıyan insanın adıdır.
Yaşanmıyan inancın manası da olmaz.

Yemek ve içmek konusunda İslam'ın emrettiğiadablardan genel olarak 4 tanesi farz,3 tanesi sünnet, 4 tanesi edeb, 2 tanesi şifa, 2 tanesi de mekruhattandır.

Farz olan adablar:

1- Helal yemek.
2- Allah'ın verdiğine razı olmak
3- Yenilen yiyeceÄŸin kuvveti daim oldukca Allah'a asi olmamak
4- Rıskın Allah'tan olduğunu bilmektir.

Sünnet olan adablar:

1- Yemeğe başlamadan evvel besmele çekmek
2- Sonunda 'Elhamdülillah' demek
3- Sofrada otururken sol ayağının üzerine oturarak sağ ayağı dikmek ve oturarak yeme - içmektir ...

Yemekteki edeb ise:

1- Yerken önünden yemek
2- Lokmaları küçük küçük almak
3- Lokmaları ağızda iyice çiğnemek
4- Başkasının yediği lokmaya bakmamaktır ...

Yemekteki ÅŸifalar'da:

1- Düşen lokmayı şeytana lokma yapmayıp alıp yemek
2-Tabakları iyice temizleyerek sünnetlemektir ...

Yemekteki mekruhlara gelince:

1- YemeÄŸi koklamak
2- YemeÄŸi sicak olarak yemektir ...

Ne demek, ayaküstü birşeyler atıştırmak?

Bizim kültürümüzde, inanç sistemimizde ''ayaküstü atıştırmak'' diye bşr hareket tarzı yoktur. Böyle bir davranış, müslüman sıfatı değildir.

Ayakta ve açıkta yemek ve içmek müslümana yakışmaz.
Çünkü İslam'da böyle bir davranış yasaktır.
Bazıları'da yolda yürürken yiyerek ve içerek gidiyorlar.
Bu katiyyen doÄŸru deÄŸildir.

...............................................................

'Sen Olmasan Acımızdan Ölürüz.'

Asrımızda müslümanların dinimizde olan ilgisizliği ve bilgisizliği korkunç yanlışlıklara sebep olmaktadır.
Bu yanlışlıklardan biri de bir canlının rızkını bir başka canlının verdiğine o olmasa diğerinin açlıktan öleceğine inanmaktadır.
İşçi, memur amirine, evlat babasına veyababa evladına, kadın kocasına yada koca karısına genelde hep böyle söylemekte olduklarını hep okuruz hep duyarız.

Basit bir düşünce ile meseleyi kavramaya çalışırsak, bu ifadenin şirk olduğunu anlayabiliriz: Bu ifadeyi kullananlar muhatablarını hep Allah (c.c)'a ortak koşmaktadırlar.

Rızk, Allah (c.c)'dandır. Allah'ın isimlerinden biri de ER-REZZAK'tır.

Bundan dolayı Rezzak, aynı zamanda mübalağa ifade ettiğinden rızkı çok ve mükemmel veren, rızka kefil olan ve her canlıyı yaşatacak zaruri gıdayı deruhte eden şeklinde de anlaşılmıştır. (İbn'ül-Esir, en-Nihaye, c.2, sh:219)

Tebessüm
TeBeSsüM
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2010, 11:53:01 »

Allah razı olsun abla çok güzel ekleme yapmışsın..

emine
emine
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2010, 11:59:06 »

ALLAH razı olsun arkadaşlar... bu kelimeleri kullanmıyoruz birkaç tanesi harıç...ama kullananlarıda uyarırız ınşallah...

Eğer dua için temiz bir yüreğin yoksa;
Temiz yüreklerden dua iste(HZ.MEVLANA)
~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #4 : 05 Haziran 2010, 12:28:27 »

Alıntı
Allah razı olsun abla çok güzel ekleme yapmışsın..
amin canım senden de razı olsun.ara ara kitaptan bölümler yazmak isterim inşaallah. Gülümseme

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #5 : 06 Haziran 2010, 16:05:57 »

'İster Zengin Ol İster Fukara Yemekten Sonra Yak Bir Sigara'

Başlıkta zikrettiğimiz sözü sarfeden ve bunun böyle olduğuna inan bir insan sigaranın insana ekmek-su kadar ihtiyaç olduğunu beyan etmiş olur.

Halbuki durum bunun tamamen tersidir. Ekmek-su canlının hayatı için zarurettir.
Fakat sigara ne olursa olsun felakettir.
Zararı çok faydası ise hiç yok.

Yemekten sonra sigara yakmak yemeğin adablarından değildir.
Yemekten sonra yemeğin adablarından biri de Rezzak olan Rabb'ül Alemin'e verdiği rızklarından dolayı hamd etmektir. İsraf etmek bir noktada Küfran-ı nimettir. Bunun cezası da büyüktür.

Yemekten sonra sigara içmek gereği duyanlar genelde yemeklerini tıka-basa yiyenler ve ne bulurlarsa midelerine indirenlerdir.
Bu'da İslam'da olmuyan bir davranış türüdür.
Sünnet üzere sofra kurmuyanlar, sünnet üzere yemek yemezler.

Cenab-ı Hakk, insanlığı bu illetin şerrinden korusun ve kurtarsın ...

emine
emine
Aktif Üye

« Yanıtla #6 : 06 Haziran 2010, 17:51:02 »

Cenab-ı Hakk, insanlığı bu illetin şerrinden korusun ve kurtarsın
AMİN ablacım

Eğer dua için temiz bir yüreğin yoksa;
Temiz yüreklerden dua iste(HZ.MEVLANA)
~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #7 : 07 Haziran 2010, 09:07:17 »

"OADAMI ALLAH UNUTTU"
Kim "o adamı Allah unuttu" diye bir laf ederse o kişi kafir olur.Çünkü unutkanlık yaratılmışlara mahsus bir sıfattır.Yaratan'da unutkanlık söz konusu değildir.Kim bunun aksini düşünürse küfre düşer.

Demekki başlıkta zikrettiğimiz sözü söylemek ne maksatla olursa olsun küfürdür,kişiyi cehenneme götürür.

Cenabı Hak mealen buyuruyorki;
"Dediki: Onların bilgisiRabbi'min yanında bir kitapta(Levhi Mahfuzda)dır.Rabbim şaşmaz ve unutmaz"
Taha Suresi ayet 52

Tebessüm
TeBeSsüM
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #8 : 08 Haziran 2010, 16:20:34 »

Konuşurken bile ne kdar çok dikkatli olmamız gerekiyor.. Allah muhafaza küfre bile sebebiyet verebiliyor Üzgün

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #9 : 30 Haziran 2010, 09:30:47 »

"DİNDE ZORLAMA YOKTUR"

"Dinde zorlama yoktur"cümlesi Kuranı Kerimde Bakara suresi256.ayetin mealidir.

Nefsine tapınanlar malesef bu ayetin hükmünü yaÅŸantıları doÄŸrultusunda anlıyorlar.ÅŸeytanın görevi tevhid inancına göre amatasözündede iÅŸaret edildiÄŸi gibi yollarını ÅŸeytanın belittiÄŸi istikamete göre ayarlayanlar müslümanlık idael edenleri bu gayretten alıkoymaktır.Heva ve heveslerine  uyanlarda ÅŸeytanın neferleridir.

"Kılavuzu  karga olanın burnu pislikten çıkmaz" diasında bulunsalar bile yolları ve yolculukları batıldır.İşte böyleleri"Dinde zorlama yoktur"mealindeki ayeti celileyikendi arzularına göre yorumluyorlar.Diyorlarki;"Allah kuranında zinde zorlama yoktur buyuruyor onun için hiç kimseye zorla ibadet yaptırılmaz namaz.oruç,zekathac ve diÄŸer ibadetler Allah ile kul arasındadır.Bu konuda kimse kimseye karışamaz.insan isterse yapar istemezse yapamaz..."

Bu sözlerin arkasında küfür gizlidir.Çünkü ifadelere dikkat edilecek olursa,ibadetlerin zaruri ve farz olduğu dolaylı yoldan inkar ediliyor."ben müslümanım ama şeriatçı değilim" diyenlerde böyleleridir.

"Dinde zorlama yoktur"hükmünü"kimlere niçin zorlama yok"sorusuna cevap arayarak izaha çalışalım.Mezkur ayetin hükmü şudur:Herhangi bir gayri müslümi"sen illa müslüman olacaksın ya müslüman olacaksın ya öldüreceğiz..."demek kesinlikle caiz değildir.Zira islam dini her türlü iyilik güzellik,hayat ve saadet hükümlerini yoplayan insanoğlunun idrakinin anlıyabileceği arzu ettiği hakikatler dünya ve ahiretselamet ve saadetlerini beyan etmektedir.Binaenaleyh aklı başında her insanın İslamın güzelliğini kendi idrakiyle anlayıp iman etmesi lazımdır.

Ancak islamı kabul eden herkes O'nun emrettiklerini yapmak nehyettiklerinden de kaçınmak zorundadır.

Tebessüm
TeBeSsüM
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #10 : 05 Temmuz 2010, 14:07:54 »

çok yerinde bir paylaşım anlacığım..
nefsimiz sıkıştığı zaman dinde zorlama yoktur diye işin içinden sıyrılmaya çalışıyor... Kararsız

Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Lügatname  |  Kullanılması doÄŸru olmayan kelime ve sözler « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: