Dil ve Edebiyat Hakkında Bazı Öğütler

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
24 Mayıs 2012, 12:45:56
79063 Mesaj 10725 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Kültür & Edebiyat  |  Dil ve Edebiyat Hakkında Bazı Öğütler 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Dil ve Edebiyat Hakkında Bazı Öğütler  (Okunma Sayısı 391 defa)
Efruz
Aktif Üye

« : 05 Ocak 2010, 23:03:17 »

Hergün, iyi bir eserden, yüksek sesle beş on sayfa oku! Bu sayede konuşma ve söz söyleme istidadın gelişir.

Rastladığın edebî, fikrî, felsefî bazı güzel parçaları ezberle! Bu sayede hem kelime ve ifade hazinen zenginler, hem de hafızan kuvvetlenir.

Her şeyden evvel, ana dilini iyi konuşmayı ve iyi yazmayı öğren! İnsan için en faydalı olan ana dilidir. Kişinin kıymeti, dilinin altında ve kelimenin ucunda gizlidir; onu söz ve yazı açığa vurur. Dilbilgisi gaye değil vasıtadır; asıl olan fikir zenginliğidir.

Sözlerin ve yazıların kısa, açık ve mânâlı olsun. Çok konuşma; yerinde ve özlü konuş! Kıymet ve tesir çok sözde değil, yerinde ve özlü sözdedir.

Dilini tut ve bil ki dil yarası bıçak yarasından daha vahimdir.

En yakın arkadaşına bile şakaların hoş, sözlerin tatlı ve tavırların zarîf olsun. İnsanın kabası ısırgan köpek gibidir, herkes tarafından taşlanır!

İşinde ve sözünde doğruluktan ayrılma. Hak doğruların yardımcısıdır.

Boşuna iddia ve inat etme; hakikati ara ve sev! Hakikat sevgisi, insan için, sevgilerin en yükseğidir.

Bir mevzu hakkında bir eser veya bir yazı yazmağa karar vediğin zaman, önce bu mevzu üzerinde evvelce yazılmış eserleri araştır ve oku ki, yazılmış ve söylenmiş şeyleri tekrar edip ömrünü israf etmeyesin!

Dâimâ çalış, çok oku, öğren; çünkü bilgili olan güçlü olur!   

Başarının Prensipleri adlı kitabından…

Mahmud Es’ad Coşan (R.A)

Dönüşü olmayan noktaya gelindiğinde, yani, ekranda “Game Over” yazdığında, “keşke toprak olsaydım.” der.

Heyhat, artık dönüş yalnız hesap meydanınadır.
M.Nureddin Coşan Hz.
Karslı
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 05 Ocak 2010, 23:09:37 »

Allah (c.c) makamını cennet etsin, derecesini alâ eylesin. Hoca Efendi Hazretlerinin o kitabını ilk okuduğumda "Beyaz pirincin içerisinde ki beyaz taşa dikkat et" sözünü hiç unutmamışımdır. Bu nasihati arkadaş seçimi ile ilgiliydi.

Allah (c.c) razı olsun bu güzel yazı için...
~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 05 Ocak 2010, 23:28:38 »

Alıntı

Allah (c.c) razı olsun bu güzel yazı için...
amin...teşekkürler efruzcum.Rabbim okuduklarımızla amel etmeyi nasip etsin.
Alıntı
Beyaz pirincin içerisinde ki beyaz taşa dikkat et"
çok güzel bir sözmüş.
teşekkürler karslı kardeşim.

mert
Aktif Üye

Sende en iyisi ne ise, dostuna ver. Mevlânâ

« Yanıtla #3 : 05 Ocak 2010, 23:37:20 »

Yoruma yorum... Karslı "Pirincimin içerisindenki pirinç gibi görünen taştan korkarım" Çin atasözü... İlk duyduğumdan beri ben de unutamadım bu sözü... Çok garip....

Teşekkür ederim Efruz Abla. Yazıyı yorumlardan sonra okusam da çok güzel yazı...

"Çok konuşma; yerinde ve özlü konuş!" Buna bir uyabilsem zaten... Üzgün
Ama susunca sanki hiç bir şey yapmadığımı düşünüyorum, bi de susmayı çok istiyorum; ama susup konuşamamaktan korktuğum için, aklıma gelenleri ifade edebildiğim ölçüde söylüyorum. Mazeretimdir. Doğrum değildir...

"Bir ülkede akıl ve sanattan çok servete değer verilirse bilinmelidir ki; orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır." Büyük Frederik
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Kültür & Edebiyat  |  Dil ve Edebiyat Hakkında Bazı Öğütler « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: