Dikkat; Edebiyat Yazısı

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
24 Mayıs 2012, 12:45:35
79063 Mesaj 10725 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Kültür & Edebiyat  |  Dikkat; Edebiyat Yazısı 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Dikkat; Edebiyat Yazısı  (Okunma Sayısı 318 defa)
çubuk
gece kuÅŸu
Emektar
Aktif Üye

« : 12 Eylül 2009, 18:24:07 »

"GözyaÅŸları sicim gibi akıyordu. Fırını geçip köşeyi dönünce çarşı görünmeyecekti artık. Maziye gömülecekti. Orada durdu, fırını dallarının gölgesine alan çınar aÄŸacına sarıldı. Bir iki kere öptü. Tahir dükkânın önünde duruyordu, karşılıklı el salladılar.
Ve NiÅŸan Usta gitti."
  Süleymaniye civarında vaktiyle bir Mücellit NiÅŸan Usta var mıydı, yok muydu? Olması gerekmez fakat fiilen ve tarihen olmaması, olmadığı anlamına da gelmez; nitekim yukardaki paragrafta adı geçen NiÅŸan Usta, Mustafa Kutlu'nun, "Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı" ismiyle yayınlanan (Dergâh Yayınları) son hikâyesinde adı geçenlerden bir karakter. Büyük hikâye içinde NiÅŸan Usta'nın küçük hikâyesi kısaca şöyle: Henüz 12-13 yaÅŸlarını süren Tahir Sami'yi babası, yıllardan beri yapmakta olduÄŸu kömürcülük iÅŸine bulaÅŸtırmak istemez, "Ciltçilik bildiÄŸin memuriyet, ince iÅŸ, kiri pasağı yok" diye EÄŸinli hemÅŸehrisi Ermeni NiÅŸan Usta'nın Süleymaniye'deki mücellit dükkânına çırak verir. Dükkân üstündeki asma tavanda yatıp kalkması kararlaÅŸtırılan Tahir, ilk aylarda çok zor gelse de zamanla bu leylî-nehârî zoraki çıraklığa alışır, sever, benimser. Matbaacılık ve karton kapak âdeti mücellidliÄŸin kanına ekmek doÄŸramaya baÅŸlayınca Ermeni NiÅŸan Usta, artık iÅŸi iyice kavrayan Tahir'i komÅŸu Terzi Sami'nin kızı Feride ile baÅŸgöz eder. Evlatlarının çoktan beri göçmüş olduÄŸu Fransa'ya gelmesi için yapılan ısrarlara uzun müddet dayanan NiÅŸan, biraz da emeklilik deminin geldiÄŸi inancıyla inadından vazgeçer. Fransa'ya dönerken Vakıflar idaresine gidip dükkânını, birkaç ÅŸahsî hâtırası hariç bütün demirbaşıyla Tahir'e devretmeyi ihmâl etmez.
  Hikâyenin bâkiyesini de ÅŸuracıkta özetlemek ne güzel olurdu, velâkin civanmerdliÄŸe sığmaz. Bu hikâye çiçeÄŸi burnunda bir hikâye. Mustafa Kutlu'yu biliyorsunuz, her sene bir kitap yayınlıyor; bu sene, bir ay kadar tez davrandı. Yaz bunaltısında postadan o mûtad tatlı buÄŸday sarısı zarfıyla çıkıp gelen kitap, bardağını ferahlığıyla domur domur terletmiÅŸ nâneli serin limonata veyâkim püfür püfür esen yaylalardan birinde koyu aÄŸaç gölgeliÄŸine kurulmuÅŸ kokulu kavunla beyaz peynir sofrası gibi göründü gözüme. Oturup bir hamlede bitirmeli mi, yoksa, "gıdim gıdim", şöyle resmen pintiliÄŸe ramak kalacak derecede abartılmış bir tasarruf duygusuyla ağır ağır mı okunmalı diye tatlı bir iç muhasebesine fırsat kalmadan...
  Hep öyle oluyor; Mustafa Kutlu, her sene mübârek Ramazan ayının tadına doyulmaz bayramı gibi şöyle bir sûret gösterip gözlerden nihân oluyor. Geçen perÅŸembe günü, "hayırlı olsun" demek için Dergâh'a uÄŸramıştım, "Üstâd, perhizini bozsan da ÅŸu kaymaklı ekmek kadayıfı câzibesindeki eserlerini şöyle altı ayda bir, en iyisi senede üç kere intizamlı aralıklarla kaleme alsan olmaz mı?" diye takılmadan edemedim...
  Gelelim NiÅŸan Usta'ya; Kutlu'nun NiÅŸan Ustası'nı bilmem fakat benim de vaktiyle tanıdığım NiÅŸan Ustalar oldu; ondan biliyorum ki hadise hakikattir, vardır, olmuÅŸtur; böyleleri yaÅŸamıştır; hem de kaleme gelmez derecede...
  Sebuh Usta meselâ; önceleri Sivas'ta sonra BeyoÄŸlu'nda hakkıyla icra-yı sanat eylemiÅŸ bir terzi; kadın terzisi. 79'da Amerika'ya göçüyor. Beni Atlantik ötesinden ilk telefonla aradığında 70 küsur yaşında, civardaki bir konfeksiyon maÄŸazasının tamir iÅŸleri için hâlâ makine başında çalışıp durduÄŸunu anlatmıştı.
  Bir ÅŸey daha yapmıştı. Büyük bestecilerimizden Suphi Ziya Bey'in Viyana'da ölen kızı Hümeyra için yaptığı "Titrer yüreÄŸim her ne zaman yâdıma gelsen" isimli ÅŸarkıyı, o kusursuz İstanbul aÄŸzıyla telefonda okumuÅŸtu da zihnim karmakarışık oluvermiÅŸti.
"Potomyalı Tayyip, Damat Ferid" nüktelerinin sahibi bilmem ki bu şarkıyı hiç duymuş mudur?
 A Turan Alkan- Zaman...

...melali anlamayan nesle aÅŸina degiliz...
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Kültür & Edebiyat  |  Dikkat; Edebiyat Yazısı « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: