Tanımadığımız Meşhurlar -Bir hakikat kalmasın âlemde nihân-

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
12 Åžubat 2012, 11:15:20
78913 Mesaj 10712 Konu Gönderen: 1296 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Kitapname  |  Tanımadığımız MeÅŸhurlar -Bir hakikat kalmasın âlemde nihân- 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Tanımadığımız MeÅŸhurlar -Bir hakikat kalmasın âlemde nihân-  (Okunma Sayısı 325 defa)
çubuk
gece kuÅŸu
Emektar
Aktif Üye

« : 10 Eylül 2009, 13:08:29 »

Bir hakikat kalmasın âlemde nihân-

İtiraf edeyim, benim bu tür kitaplara karşı zaafım var! Edebiyatçıların hayatına dair her olay, hatıra yahut rivayet beni heyecanlandırır.Bunları anlatan kitaplarla karşılaşırsam, mücevher bulmuÅŸ gibi sevinirim.               
    HikmetFeridun Es'in 1944-1946 yılları arasında AkÅŸam gazetesinde"Tanımadığımız MeÅŸhurlar" baÅŸlığıyla yayımlanan yazılarının, arayıp durduÄŸum sayısız mücevheri sakladığını nereden bilecektim! Selçuk Karakılıç, "Bir hakikat kalmasın âlemde Allah'ım nihan!" düşüncesiyle,bu yazıları, dipnot ve açıklamalar da ekleyerek kitaplaÅŸtırdı. Kitap,"Tanımadığımız MeÅŸhurlar" adıyla Ötüken NeÅŸriyat'tan çıktı.

Åžimdi bu kadar önemli yazarın, sanatçının, devlet adamınınhayatına dair hiç de azımsanmayacak olay, hatıra ve ayrıntıdan buncasene habersiz oluÅŸumuza mı yanalım, Hikmet Feridun Es'in bu kadarbilgiyi, hatıra ve rivayeti nasıl derleyebildiÄŸine mi ÅŸaÅŸalım! Yoksa geç de olsa böyle bir kitaba sahip olduÄŸumuza sevinelim mi?.. En iyisi sevinelim; bitirmekten korkarak yavaÅŸ yavaÅŸ okuyalım ve o 'meÅŸhur'hayatların hatıraları arasında gezinmenin saadetini yaÅŸayalım.
  Hikmet Feridun Es'in tükenmez bir enerjiyle hayatlarının kuytuda kalmış yanlarını ortaya çıkardığı 'meÅŸhurlar' arasında kimlermi var? Hüseyin Rahmi, Åžemsettin Sami, Muallim Naci, Tevfik Fikret,Mithat PaÅŸa, Recaizade Ekrem, Sami PaÅŸazade Sezai, Nigar Hanım, OsmanHamdi Bey, Hacı Arif Bey, Resneli Niyazi, Leylâ Hanım, Marko PaÅŸa,Ahmet Vefik PaÅŸa, Aktör Åžadi gibi çoÄŸu edebiyatçı olmak üzere sanatçı,bürokrat, devlet adamı 22 isim...
  Hikmet Feridun Es'in yaptığı, her nesilde tekrarlanmalıdır.Böylece yazarların, sanatçıların 'yazılmamış' hayatları unutulup gitmeden kayda geçirilir. Åžimdilerde nehir söyleÅŸilerle 'meÅŸhur'ların hayatına dair pek çok ÅŸey kitaplaşıyor. Fakat kendisiyle konuÅŸulan vebunun yayınlanacağını bilen bir yazar, sanatçı ya da politikacı yaÅŸadıklarının, bildiklerinin ne kadarını anlatır? Hikmet Feridun Es,'meÅŸhur'ların çocuklarını, eÅŸlerini, torunlarını, akrabalarını, hatta hizmetçilerini konuÅŸturarak hayli kabarık bir malzeme toplamış ve bunuitinayla yazıya aktarmış.
  Hikmet Feridun Es haklı. "Mark Twain'in misafirliÄŸe giderkenkravat takmayı unuttuÄŸunu, filanca Fransız romancısının kaç kere düello ettiÄŸini biliriz de bizimkilerden haberimiz yoktur." Mesela Türk okuru,Hüseyin Rahmi'nin dışarı çıktığında neden daima eldiven taktığını,neden günde on-on beÅŸ defa elini, birkaç defa ayaklarını yıkadığını,hangi tür filmleri sevdiÄŸini, Ada'dan İstanbul'a geldiÄŸinde nerelerde yemek yediÄŸini bilmek istemez mi? Elbette ister ve daha çoÄŸunu. Es'inkitabından, Hüseyin Rahmi Bey'in reçel yapmaya bayıldığını daha çok mürdüm eriÄŸini tercih ettiÄŸini, düğme dikmeyi sevdiÄŸini, geceleri gözüne uyku girmediÄŸini, öldüğünde geride bir bohça eldiven, ve birsürü takke bıraktığını öğreniyoruz ki bunlar yabana atılır bilgilerdeÄŸil.

Åžemsettin Sami'nin bütün yazılarını geceleri mum ışığında yazdığını da ben, 'Tanımadığımız MeÅŸhurlar'dan öğrendim. Tevfik Fikret'in talebelik yıllarında namaz kılıp oruç tuttuÄŸunu, MarkoPaÅŸa'nın gerçekte Sultan Aziz ve Abdülhamid devrinde yaÅŸamış, birara sarayın sertababetinde bulunmuÅŸ, Tıbbiye Mektebi Nazırlığı da yaparak1888'de dünyasını deÄŸiÅŸtirmiÅŸ olan Marko Apostolidis olduÄŸunu, Åžair ve Bestekâr Leyla Hanım'ın, 18 yaşında, İzmir Valisi olan babasının katibi olan Sırrı paÅŸa ile evlendiÄŸini ve Sırrı PaÅŸa'nın da ÅŸair olduÄŸunu da bu kitabı okumadan önce bilmiyordum.

Bizim için aslolan, elbette bir yazarın kaleminden çıkanmetinlerdir. Onun deÄŸerini yazdıkları belirler. Fakat hayatı, sanattan bütün bütün ayrı düşünmek neredeyse imkansızdır. Çok tartışılan bu meselede ben, sanatçının hayatının eserinden ayrı; ama bütün bütünihmal edilmemesi gereken bir yerde ve daima elimizin altında durması gerektiÄŸini düşünürüm. Ve biz okurlar, usta yazarların hele peksevdiÄŸimiz ÅŸairlerin, romancıların, öykücülerin hayatındaki her kıvrımı, en küçük bir kağıt parçasını, bir aÅŸk hatırasını, yürüdükleri yolu, durup gökyüzüne baktıkları yeri bilmek, görmek isteriz. Bu ÅŸiirleriyle, öyküleriyle kurduÄŸumuz o kusursuz dünyayı zedelemez,aksine onun ÅŸiiriyetini artırır.
  Hikmet Feridun Es, uzun gazetecilik hayatında benzersiz röportajlara yapmış, gazetelere tiraj 'patlaması' yaÅŸatmıştı. Fakat bir yanı hep edebiyata açıktı. Merakı, görev bilinci ve kurduÄŸu iliÅŸkilersayesinde kıskanılacak iÅŸler ortaya çıkardı. Ona gıpta ederken, artıkböyle gazetecilerin soyunun tükenmiÅŸ oluÅŸuna da yanmadan edemiyorinsan..
Ali Çolak- Zaman

...melali anlamayan nesle aÅŸina degiliz...
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Kitapname  |  Tanımadığımız MeÅŸhurlar -Bir hakikat kalmasın âlemde nihân- « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: