Hicap ve tesettürün Şartları

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
23 Mayıs 2012, 21:48:57
79060 Mesaj 10724 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Ağacı  |  Aile Hayatı  |  Kadın ve Erkek Psikolojisi  |  Hicap ve tesettürün Şartları 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Hicap ve tesettürün Şartları  (Okunma Sayısı 399 defa)
tuggra
muggra
Emektar
Aktif Üye

« : 24 Temmuz 2008, 13:12:33 »

HİCAP VE TESETTÜRÜN ŞARTLARI

Ehli Sünnet ulemâsı bu konuda sekiz önemli nokta tesbit etmişler ve bunlara dikkat edilmesi gerektiğini söylemişlerdir. Bunlar:

1- Elbise, bedenin her tarafını örtmeli. Ayrıca yüz, el ve ayakların örtülmesı hususunda da olağanüstü dikkat edilmelidir. Zira, özellikle birçok açıdan ifsad olmuş toplumumuzda fitneye sebebiyet vermekten kaçınmak şarttır:

“Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına, müminlerin kadınlarına (bir ihtiyaç için dışarıya çıktıklarında) örtülerini üstlerine almalarını söyle...” (Ahzab, 59).

“Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. (Örtüyle kendiliğinden belli olan yerleri müstesnâ olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler...” (Nûr, 31).

2- Elbise süslü püslü olup da bizzat kendisi zinet gibi olmayacak. Ayrıca bakışları üzerine toplayabilecek şekilde renkli, desenli, altın ve gümüş işlemelerden de kaçınılmalıdır (Bkz. Buhari “edeb’ül-müfred”, Hâkim “müstedrek”).

“Evlerinizde vakarınızla oturun. İlk câhiliye (devri kadınları)nın açılıp saçılarak, zinetlerini göstererek yürüyüşü gibi yürümeyin. Namazı kılın, zekatı verin, Allah ve Resûlü’ne itâat edin..” (Ahzab, 33).

3- Vücut hatlarını belli edecek derecede ince veya şeffaf olmayıp, kalın ve sağlam olmalıdır (Bkz. Ahmed, “Müsned”, Beyhâki “Sünen”).

4- Giysi dar değil, geniş ve bol olmalı, fitneye neden olacak bir yeri belli etmemelidir (Bkz. Ebu Dâvud, “Sünen”).

5- Misk ve benzeri dikkat çekici kokular kullanılmış bir durumda nâmahrem yanına çıkmak haramdır. Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve A’lihi ve Sellem; “Bir kadın koku sürünüp bir kavmin (topluluğun) yanına uğrar da onlar bunu hissederse; zinâ etmiştir” (Sahihtir. İmam Ahmed) buyurmaktadir.

6- Hiçbir sûrette erkek giysisine benzemeyecek. İbni Abbas Radıyallahu anhûmâ, şöyle demiştir, “Erkeklerden kadınlara, kadınlardan da erkeklere benzeyene Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve A’lihi ve Sellem lânet etti” (Buhari).

7- “Bir kavme benzeyen onlardandır” (Sahihtir. Ebu Dâvud) hadisi şerifi doğrultusunda kafir kadınların elbiselerine benzemesi de haramdır.

8- Kapanması uygun olsa bile farklılığından dolayı insanların aşina olacağı bir nitelikte olmamalı. Zirâ Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve A’lihi ve Sellem, “Her kim belli eden bir elbise giyerse, Allah da ona Kıyâmet gününde zillet elbisesi giydirir. O da ona ateş olur” (Sahihtir, Ebu Dâvud) buyurmuştur.

KABİR AMEL SANDIĞIDIR!

Ey müsülman evlâdı genç kız!

Allah’tan kork! Ve her zaman Allah’ın kontrolünde olduğunu unutma! Bugün nasıl hesapsız amel günü ise; yarın da şüphesiz, amelsiz hesap günüdür. Durmadan oyun ve eğlenceye dalan insanoğlu, ölümün kendisine ulaşacağı o gün elbette uyanacaktır... Can boğaza geldiği zaman halimiz ne olur?

Ey Allah’ın zarif kulu!

O gün artık sen, eşin, ailen, evlatların ve dostlarından ayrılmış olacaksın. Tabutla taşınılıp toprağa; o kapkaranlık yere konacağın günü bir düşün. Bitmez sanılan günlerin sonunda eğer iyi bir şeyler götürmediysen –Allah korusun- kabrin dehşetle sıkmaya başlamasıyla başbaşasın. Hesap melekleri gelip de senden sorularına cevap vermeni istedikleri zaman halin nice olur?!..

Diriliş gününde kabirden çıkıp da mahşere sevkedildiğin..

Hesap defterlerinin açıldığı...

Sırat köprüsü ve mizânın konduğu zaman...

İşte o gün, ey Allah’ın kulu! Senin yerin neresı olacak?!..

Seni neler bekleyecek, ya da bir ömrün ardından neler kazanmış olacaksın?

“Nihayet onlardan birine ölüm gelip çattığında, ‘Rabbim! der, yalvarırım beni (dünyaya) geri gönder; tâ ki boşa geçirdiğim dünyada iyi iş (ve hareketler) yapayım’ Hayır! Onun söylediği bu söz (boş) laftan ibarettir. Onların gerisinde ise, yeniden dirilecek güne kadar (süren) bir berzah var dır” (Müminûn, 99-100)

Gençlerin önünü açmak lazım...
Malcolm X
İlk içtiğim sigara paketine sigara şiire faydalıdır yazdım...
Emektar
Aktif Üye

Şan yalnız Allahındır, benim olan günahlarımdır..

« Yanıtla #1 : 24 Temmuz 2008, 13:17:36 »

2- Elbise süslü püslü olup da bizzat kendisi zinet gibi olmayacak. Ayrıca bakışları üzerine toplayabilecek şekilde renkli, desenli, altın ve gümüş işlemelerden de kaçınılmalıdır (Bkz. Buhari “edeb’ül-müfred”, Hâkim “müstedrek”).

zamanımızda kapalı kardeşlerimizin özellikle bu maddeye daha çok dikkat etmesi gerekiyor.

Şan yalnız Allah'ındır. Benim olan tek şeyse günahlarımdır.
Ahmet Tarık
Aktif Üye

Ya Rabbi, beni sevdiklerinin yolundan ayırma...

« Yanıtla #2 : 13 Kasım 2008, 19:35:49 »

aynen katılıyorum..

yilmazx
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 13 Kasım 2008, 19:55:10 »

bkz:

http://www.hayatname.com/hayatin_icinden_resimler/yemen_universitesi-t3363.0.html;msg15602#msg15602
Crazy_Sinan
Uslu Çatlak
Emektar
Aktif Üye
**

ALLAH yar ve yardımcımız olsun

« Yanıtla #4 : 18 Kasım 2008, 04:26:22 »

kardeşlerimizin dikkatli!!! bir şekilde okuyup anlamaları lazım
bana söz söylemek düşmez ama tesettürü olması gerektiği gibi yapamayan kardeşlerimiz var
bu beni çok üzüyor Üzgün
çok güzel bir paylaşım Allah razı olur inşaAllah

Üsâme İbnu Zeyd (radıyalahu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Kim, kendisine yapılan bir iyliğe karşı, bunu yapana: "Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!)" derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur."

Tirmizî, Birr 86, (2036).

Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Ağacı  |  Aile Hayatı  |  Kadın ve Erkek Psikolojisi  |  Hicap ve tesettürün Şartları « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: