ney'in sırrı kemale yolculuk

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
23 Mayıs 2012, 21:31:27
79060 Mesaj 10724 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  İlim & Sanat  |  ney'in sırrı kemale yolculuk 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: ney'in sırrı kemale yolculuk  (Okunma Sayısı 304 defa)
Azure
MaZuRe
Emektar
Aktif Üye

LÜKSTE OYALANACAK KADAR VAKTİMİZ YOK ......

« : 04 Ağustos 2008, 09:45:02 »

NEY’İN SIRRI

Tasavvufi düşüncede bir bakıma ebediyet yolcusu olan insanoğlunun bu yolda celal ve cemal tecellileri ile karşılaşması mukadderdir. Bu yolculuğun önemli bir bölümü olan dünya hayatı ömürle sınırlı ve ebediyetin kendisiyle kazanılacağı bir mekândır. Bu mekândaki dikkatli ve hassas olunması gereken yolculuğun kolayca amacına ulaşması ancak kâmil bir mürşidin rehberliğinde gerçekleşir. Kendisi de bu yolun yolcusu olan kemal ehlinin Mevlana düşüncesinde ve özellikle mesnevinin hemen başında yer alan bu on sekiz beyitlik bölümde “ney” ile temsil edilmesi manidardır. Onun iniltileri de bu rehberlikte cemal ve celal tecellilerinin etkisiyle elde etmiş olduğu tecrübelerin bu yolda yeni olanlara intikal ettirilmesinden başka bir şey değildir.

Hazreti Mevlana “kâmil insan” ın gönül nağmelerini, başından geçenleri yani kendi halini “ney” in feryadı olarak anlatmaktadır. İnsan-ı kâmil yani “ney” bu ateşli inilti ve gönül yangınlarıyla rehberlik ettiği insana kendisinin her merhalesini bin bir meşakkatle geçtiği yolda başından geçenleri anlatıyor. “benim önceleri anavatanım bir kamışlık idi. Köklerim su ve topraktaydı. Esen rüzgâra uyar ahenkle sallanırdım. Fakat bir gün beni kamışlıktan kesip vücudumu aşk ateşiyle dağlamak üzere yakıp deldiler. Sonra beni ulvi nefeslinin eline ve dudaklarına teslime ettiler. Onun aşkının sıcak nefesi benim içimden geçti ve bu nefes benim derunumda aşktan başka ne varsa silip süpürdü. Bundan sonra aşk ile inleyip feryat ettim. Aslında benim bu feryadım içimdeki sonsuz ilahi aşkı söylemektedir. Ancak gözleri bulanık gören ve kulakları iyi duymayan kimselerde benim bu sırlarımı görecek göz nuru ve söylediğim hakikatleri duyacak hassasiyet yoktur. Ney ‘in ait olduğu yer yani neyistan bir sembol olup asıl anlatılmak istenen şudur: insan ezel âleminde Hak ile beraber idi cenabı Hak “insana ruhumdan bir nefha üfledim” buyurur. İnsanın ruh dünyası Allahtan bir sır taşımaktadır. Bunun farkına varan kâmil insan bu ayrılığın acısı ve vuslat arzusu ile yanıp tutuşmakta feryadı bundan oluşmaktadır. Hazreti Mevlana “ney”i nefsanî arzulardan kurtulmuş benliğini yok etmiş ilahi aşk ile dolmuş bir kâmil insanı sembol olara ele alır. Yine insan bu dünyada bir ten kafesindedir. Ten ise ilahi vuslata engeldir. Bu sebeple kemal ehli için ten kafesi derin bir hicran ve hasret ateşine vesile olmuştur. Bu ateşin yakıcılığıyla gönül feryadı yükselir ki bu da aynen “ney”in içli nağmeleri gibidir. Öyle ki hem ayrılığın hem vuslatın sırlarını anlatır. Dolayısıyla ney dinleyenler yani kadın-erkek her dinleyen aynı ayrılık için feryat ederler.

Hâsılı Allah aşkı ve muhabbeti ile dolu olanları içindeki yüzdükleri aşk deryaları kandıramaz. Ama bu sevgi ve aşktan mahrum olanlar ise bomboş geçen bir ömür içinde çırpınıp dururlar. Böyle ham ruhlar da elbette has ve kâmil ruhların halinden habersiz ve mahrum kalırlar. Böylelerine asla söz tesir etmez.

“iştiyak ve hasret derdinin şerhini söylemek için ayrılıktan parçalanmış bir yürek isterim.” Mevlana eserlerinde kâmil insan aramaktadır ve gündüz elinde fener “insan” arayan diyojene göndermelerde bulunarak bunun ne kadar güç bir iş olduğunu dile getirir. Aslında bu arayış ve çaba varlıkların en şereflisi olan kâmil insan arayışıdır. Ve arayışlar içli bir feryat haline dönüştüğü zaman aranan bulunacaktır. Bu özlem ve iştiyaktan uzak olan gönülden hiçbir sonuç alınamaz. Çünkü aşk, arzu ve iştiyak içerisinde feryat etmekle başlar. Celal ve cemal dalgaları ile dolu bu dünyanın ebediyete uzanan rotasında yalpalanmadan yol alabilmek için ancak bu aşk, vecd ve gönül sızıları ile gerçekleşecektir.

mayat...
Azure
MaZuRe
Emektar
Aktif Üye

LÜKSTE OYALANACAK KADAR VAKTİMİZ YOK ......

« Yanıtla #1 : 04 Ağustos 2008, 09:49:09 »

Arkadaşlar dücane cündüoğlu ' nun bi kitabı var Cenab-ı Aşka Dair isimli harika bi kitab sizede şiddetle tavsiye ediyorum orda bu konuyu (kemale yolculuk) çok güzel yazmış . Sadece bu konu da değil cenabı Aşka dair ne varsa derinden ve gönülden yazılar içeriyo okuduğunuzda büyülebileceğimiz bir kitab  Gülümseme

mayat...
Nakşibendi
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 04 Ağustos 2008, 10:44:18 »

çok tskler azurecim allah razi olsun Gülümseme

"İki şey var: Seveceksin, sevileceksin!.. Sevmek için, sevilmek için ne lâzımsa onu yapacaksın!" M.Zahid KOTKU (Rha)
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  İlim & Sanat  |  ney'in sırrı kemale yolculuk « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: