Kendine Rağmen Sanat..

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
10 Åžubat 2012, 11:14:31
78912 Mesaj 10712 Konu Gönderen: 1296 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  İlim & Sanat  |  Kendine RaÄŸmen Sanat.. 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Kendine RaÄŸmen Sanat..  (Okunma Sayısı 1118 defa)
çubuk
gece kuÅŸu
Emektar
Aktif Üye

« : 15 AÄŸustos 2009, 12:30:03 »

SaÄŸlığına dikkat etmemek bir sanatçı hastalığıdır. Üstelik bulaşıcıdır. Bu hastalığa yakalananlar kendilerini lime lime edip hırpalayarak yaÅŸar. DoÄŸu, Batı, Kuzey, Güney... GeçmiÅŸte ve bugün hangi yöne giderseniz gidin, bedenine eziyet etmeyi vazife bilenbirtakım sanatçılara rastlarsınız muhakkak. Ressamlar, ÅŸairler,müzisyenler, yazarlar, karikatüristler, film yönetmenleri.... Bakarbakmaz tanıyabilirsiniz onları. YaÅŸları genç bile olsa yaÅŸlı bakar,yaÅŸlı konuÅŸurlar. Mutlu bile olsalar mutsuz bakar, mutsuz konuÅŸurlar.
  İşin tuhafı bu hastalığa yakalanıp da durumundan ÅŸikâyetçi olan pekyoktur. Tam tersine, kendini yıprattıkça daha çok, daha hızlı, daha delice yıpratmak ister insan. "Kendine raÄŸmen yaÅŸamak" bir sanattır.Bilen bilir. Yıkıcı, yakıcı, hoyrat ve haÅŸin bir enerji topudur kiellerinin arasında topaç gibi çevrilir. Böyle yaÅŸar kimileri. Zımpara kağıdı gibi kullanırlar yüreklerini. Sırf incitmek için sevdiklerini.En çok da kendilerini. Dillerinin altında buzdan bir hançer taşıyan insanlar vardır.  Sinek gördü mü kaçırmayan kurbaÄŸa gibi onlar da bir fırsat çıkmaya görsün hızla çıkarır dillerini; yanlarındaki insanı durduk yerde iÄŸneler, sevgililerini acıtırlar. BoÅŸ zamanlarında ya dayalnız kaldıklarında kendilerini kanatan insanlar vardır. Elleri,dizleri, yürekleri görünmez yara bantlarıyla, sargılarla kaplıdır. O görünmez yaralan görebilmek için onlardan biri olmak gerekir.
  Fransa'nın gelmiÅŸ geçmiÅŸ en büyük yazarlarından Jean Paul Sartre günde iki paket sigara içer, aralarda boÅŸ kaldıkça bir pipo yakmayı ihmaletmezdi. KonuÅŸmayı seven bir adamdı; kelimelerini dumanla taçlandırıp öyle havaya salıveren.... Sık sık içki içer, hızını alamadığı günlerde amfetamin ve benzeri kimyasallar tüketirdi. Beyniyle deneyler yapmaya kalkar, beynini bir deney hayvanı gibi incelemeye alırdı. Uçuktu.Zordu. Kadınları anladığı, hatta sevdiÄŸi şüpheliydi ama kadınlar tarafından ne çok sevildi. Bedenini hep hor kullandı. Bir çok yaza rgibi o da bedenini beynine amade yaptı. Tüm ömrü boyunca sarhoÅŸ kalmayaçalıştı; bu dünyaya ayık gözlerle bakmaya tahammül edemiyormuşçasına.Åžimdilerde ise Fransa'da yazarın posterleri basılırken elindeki sigara bilgisayarda siliniyor. Gençler ondan etkilenip sigaraya özenmesin diye Sartre'in elinden düşmeyen sigarası resimlerinden kaldırılıyor.
Balzac ve kahvesi, Camus ve sigarası.... KRSK, yani 'Kendine RağmenSanat Kulübü'nün müdavimleri durmayı bilmezler ve bilseler bile zaten durmak istemezler; sigarayı, kahveyi ve aşkı bağımlılıkla talep ederler. Bağımlılıkla ve bencillikle. Ve bir de sık sık hayal ile hakikat, ölüm ile yaşam, dünyevi ile uhrevi arasındaki o incecik sınırda gezinmek isterler. Daha da zorlamak için kalıpları, gözlerini bir ipek eşarpla bağlayıp, ellerini iki yana açarak, ipte cambaz gibiyürürler hayatın kıyısında... ha düştü ha düşecek.....
  "Nereden biliyorsun bunları?" diye sorarsanız bir sürü teorik cevap verebilirim size. Kitaplardan, filmlerden, romanlardan örnekler.... Ama hepsinin ayağı azıcık havada kalır. Hepsi tüyden bir bulut gibi süzülüreÄŸer bir ÅŸeyi daha eklemezsem: "Kendimden". Kendimden biliyorum. Kendi hallerimden.
  Senelerce her kitabımı kendimi yıpratarak yazdığım ve bedenimi ihmal etmeyi marifet saydığım ve etrafımda buna benzer daha nice sanatçı vakası gördüğüm ve onların da serüvenlerine tanıklık ettiÄŸim için aÅŸinayım bu yaÅŸam tarzına. Sigara,kahve, sigara, kahve.... eÅŸliÄŸinde günler haftalar aylar mevsimlerce kapanarak yazmak ve bedenini deÄŸil saÄŸlıklı ya da dinç kılmak,neredeyse "öteki" belleyerek itmek, ötelemek.... "Beyni" tahta oturturken, "bedeni" küçümsemek.... Pinhan'ı yazarken ana gıdam kahve ve sigaraydı. Mahrem'i yazarken çubuk kraker ve sigara. Araf ı yazarken yeÅŸil elma ve sigara.... Böyle böyle yazıldı romanlar. Åžimdi sigarayı seneler evvel bırakmış, kahveyi çoktan azaltmış vaziyette mutfakta çocuklarıma havuçlu brokoli çorbası ya da vitaminli portakal suları hazırlarken o eski hâlim geliyor gözümün önüne. Uzaktan el sallıyoruz birbirimize.....
  "N'aber görüşmeyeli?" diyor eski hâlim gözlerini kısarak. "Bakıyorum artık sigarasız yazıyorsun. Sen de mi uydun yoksa toplu yasaÄŸa? Sen demi uydun bu saÄŸlıklı beslenme-yoga- detoks modalarına.....? Kereviz suyu içerek roman yazılır mı?"
  Cevap vermiyorum. Çünkü biliyorum ki ne desem yanlış anlayacak, ne söylesem kızacak. Çünkü biliyorum ki hırçın olmayı sevdiÄŸi için hırçın kalacak.
  DoÄŸru, aylarca ekÅŸi elmayla beslenerek roman yazmıyorum artık. Üstelik sigarasız da yazmanın mümkün olduÄŸunu öğrendiÄŸimden beri sayfalar daha kolay akıyor. Gene de ne zaman dumanlı hayat tarzına sahip ve "kendine raÄŸmen yaÅŸayan bir sanatçı" görsem, yanma yaklaşıp avuçlarımın içinde saklamak istiyorum güm güm atan yüreÄŸini. Eflatun bir mücevher gibi. O hırçın enerjinin nasıl da kıymetli ve sahici ama bir o kadar deli ve kiÅŸiyi yok edici olduÄŸunu bildiÄŸimden ÅŸefkatle bakıyorum. Ama bunları anlatamıyor, hislerimi kendime saklıyorum. Çünkü biliyorum ki ÅŸefkat 'Kendine RaÄŸmen Sanat Kulübü'nün üyelerinin en sevmediÄŸi ÅŸeydir. Ve sen ne dersen de onlar kendi yakıtlarını tüketinceye kadar bu ÅŸekilde yaÅŸamaya devam edecektir..../Elif Åžafak

...melali anlamayan nesle aÅŸina degiliz...
V3NÜ5
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 15 AÄŸustos 2009, 17:51:39 »

Yaşları genç bile olsa yaşlı bakar,yaşlı konuşurlar. Mutlu bile olsalar mutsuz bakar, mutsuz konuşurlar.

teşekkürLer tatLım Gülümseme
ÅŸehzaade
Aktif Üye
*

« Yanıtla #2 : 15 AÄŸustos 2009, 21:39:11 »

Bu kadınlar da herÅŸeyi illa bi duygusallaÅŸtıracaklar. Bir de genelliyorlar ya bitiyorum. O yüzden heralde hiç bir iÅŸi doÄŸru dürüst beceremiyorlar. Kahkaha ne yani ÅŸimdi, bi sen misin sanatçı, nerden biliyosun, ben kendime acı çektirmeyi filan hiç sevmem, hatta pek düşkünüm keyfime ve ben gibi binlercesi var, sırf ben ÅŸurda 100 tane sayarım. Kadın biricik kocası Eyüpcüğünü; var yok iki cocuÄŸunu anlatarak köşe ihlal ediyor. yok brokoli çorbası yapmış, yok film izlemiÅŸler. neyse. elif ÅŸafağı sevenler var, fazla ileri gitmeyim.onların hatrına  Sustum
çubuk
gece kuÅŸu
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 15 AÄŸustos 2009, 21:51:10 »

Alıntı
Bu kadınlar da herşeyi illa bi duygusallaştıracaklar. Bir de genelliyorlar ya bitiyorum

Pes doğrusu, böyle ayan bir genellemenin ardından genellemeye bitmek de nasıl bir bitirici erkek özgüvenidir öyle ya da körlüğü diyecem ama erkek kardeşler var fazla ileri gitmeyim onların hatrına Kahkaha

ÅŸehzaade
Aktif Üye
*

« Yanıtla #4 : 15 AÄŸustos 2009, 21:57:01 »

yanlışsam söyleyin. duygusallaÅŸtırmıyorlar mı ?
çubuk
gece kuÅŸu
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #5 : 15 AÄŸustos 2009, 22:00:20 »

herÅŸeyi duygusallaÅŸtıran kadınlar ve erkekler olabilir, yani ne var ki bunda, herkes ciddi ve realist olmak zorunda mı?

ÅŸehzaade
Aktif Üye
*

« Yanıtla #6 : 15 AÄŸustos 2009, 22:03:51 »

DeÄŸil elbette, ama ben yine de bu Elif Åžafak'ı sevmiyorum.
çubuk
gece kuÅŸu
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #7 : 15 AÄŸustos 2009, 22:14:47 »

orası anlaşıldı artık.. rutin kadın düşmanı erkek profili  Dil çıkaran

ÅŸehzaade
Aktif Üye
*

« Yanıtla #8 : 15 AÄŸustos 2009, 22:16:03 »

rutin feminen nutuk atan kadın profili ile mi karşı karşıyayım o zaman.
çubuk
gece kuÅŸu
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #9 : 15 AÄŸustos 2009, 22:24:03 »

yok, sanmıyorum.. Gülümseme zira sizden daha acımasızca kadınları eleştirdim vakt-i zamanında. ama tabi boş bir uğraş, kendim de çok yaptığım için rahatça boş olduğunu söylüyorum..kadın erkek derdinde filan değilim.. yani, duygusallıkmış, körlükmüş,ilgisizlikmiş... insanlar milyonlarca yıldır kadın ve erkek olarak birlikte yaşayagelmişler bu dünyada. onlar bilemedi de biz mi bulacaz dünyanın sonunda, hangisi ingin; hangisi yüksek..sapan ve saçma bi tartışma alanı orası kesin Gülümseme onu biliyorum
 sadece; çok "biz de geçtik o yollardan" ve "sevgi kelebeÄŸi" edasında genelleme yapmayalım, çevremizi koruyalım ve emeÄŸe saygı, sigaraya hayır diyorum Kahkaha bu espiri de çok berbat oldu farkındayım o ayrı Kahkaha

ÅŸehzaade
Aktif Üye
*

« Yanıtla #10 : 15 AÄŸustos 2009, 22:34:37 »

yok fena değildi Kahkaha evet belli geçmişiniz o yollardan, hatta hala o tartışmalardan kalma refleksler var onu söyleyim Kahkaha
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  İlim & Sanat  |  Kendine RaÄŸmen Sanat.. « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: