"Gölge Etme Başka İhsan İstemem" deyimi

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
12 Şubat 2012, 09:52:07
78913 Mesaj 10712 Konu Gönderen: 1296 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  İlginç Bilgiler  |  "Gölge Etme Başka İhsan İstemem" deyimi 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: "Gölge Etme Başka İhsan İstemem" deyimi  (Okunma Sayısı 231 defa)
Tebessüm
TeBeSsüM
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« : 05 Haziran 2010, 10:14:52 »

îşimi bozma, bana karışma; yardımın eksik olsun anlamında bîr deyim.

Bu söz, eski Yunan'ın ünlü düşünürü Diyojen'e aittir. Diyojen, Kinizm felsefesinin savunucularındandır. Bu felsefeye göre: erdem her şeyden üstündür. İnsanın kendi nefsine hakim olması da, erdemin başıdır. Diyojen bu felsefeyi benimsedikten sonra, bir fıçının içinde yaşamaya başla*mış, yalnız bayat ekmek yemiş, yalın ayak gezmiştir. Tek malı olan, tahta bir su çanağını da, bir köylü çocuğun, avuçlarıyla su içtiğini gördükten sonra, fırlatıp atmıştır.

Büyük İskender, bir gün Kornet’te dolaşırken, tembel tembel güneşlenmekte olan Diyojen'e rastlamış. Kalkıp, saygı ile kendisini selamlamasını beklemiş fakat Diyojen’in oralı olmadığını görünce, kendini tanıtıp saygı beklemiş. Dünya dan elini ayağını çekmiş olan Diyojen’in İstifini boz*madığını görünce ; Büyük İskender, "Büyüklük bende kalsın" düşüncesiyle “Dile benden ne dilersen” sözleri ile Diyojen’&e seslenmiş . Amacı her dileği yerine getiren yüce bir imparator o5lduğunui göstermekmiş

Diyojen: “Gölge etme, başka ihsan İstemem” sözleri ile koskoca imparatorun sunduğu teklifi ret ettiğini görünce çok kızmış ve bu davranışın hikmetini sormuş.

Diyojen; “Sen benim esirimin esirisin, bana ne yardımın ola*bilir ki ? Ben nefsimi kendime esir ettim; onun tüm istek*lerini çiğnedim. Nefsim, ayaklarımın altındadır. Sen ise nefsinin esirisin, işin gücün, servet, saltanat, azamet. Nef*sinin İstekleri ardında koşuyorsun.”

Bu sözler,ile işin aslını büyük İskender öğrenmiş ve bu sözde çağlar aşarak günümüze kadar gelmiş ve çokça başvurulan bir deyim olmuştur.

Azure
MaZuRe
Emektar
Aktif Üye

LÜKSTE OYALANACAK KADAR VAKTİMİZ YOK ......

« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2010, 10:22:57 »

çok güzel..

mayat...
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  İlginç Bilgiler  |  "Gölge Etme Başka İhsan İstemem" deyimi « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: