Tebessüm
TeBeSsüM
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

|
 |
« : 05 Haziran 2010, 10:14:52 » |
|
îşimi bozma, bana karışma; yardımın eksik olsun anlamında bîr deyim.
Bu söz, eski Yunan'ın ünlü düşünürü Diyojen'e aittir. Diyojen, Kinizm felsefesinin savunucularındandır. Bu felsefeye göre: erdem her şeyden üstündür. İnsanın kendi nefsine hakim olması da, erdemin başıdır. Diyojen bu felsefeyi benimsedikten sonra, bir fıçının içinde yaşamaya başla*mış, yalnız bayat ekmek yemiş, yalın ayak gezmiştir. Tek malı olan, tahta bir su çanağını da, bir köylü çocuğun, avuçlarıyla su içtiğini gördükten sonra, fırlatıp atmıştır.
Büyük İskender, bir gün Kornet’te dolaşırken, tembel tembel güneşlenmekte olan Diyojen'e rastlamış. Kalkıp, saygı ile kendisini selamlamasını beklemiş fakat Diyojen’in oralı olmadığını görünce, kendini tanıtıp saygı beklemiş. Dünya dan elini ayağını çekmiş olan Diyojen’in İstifini boz*madığını görünce ; Büyük İskender, "Büyüklük bende kalsın" düşüncesiyle “Dile benden ne dilersen” sözleri ile Diyojen’&e seslenmiş . Amacı her dileği yerine getiren yüce bir imparator o5lduğunui göstermekmiş
Diyojen: “Gölge etme, başka ihsan İstemem” sözleri ile koskoca imparatorun sunduğu teklifi ret ettiğini görünce çok kızmış ve bu davranışın hikmetini sormuş.
Diyojen; “Sen benim esirimin esirisin, bana ne yardımın ola*bilir ki ? Ben nefsimi kendime esir ettim; onun tüm istek*lerini çiğnedim. Nefsim, ayaklarımın altındadır. Sen ise nefsinin esirisin, işin gücün, servet, saltanat, azamet. Nef*sinin İstekleri ardında koşuyorsun.”
Bu sözler,ile işin aslını büyük İskender öğrenmiş ve bu sözde çağlar aşarak günümüze kadar gelmiş ve çokça başvurulan bir deyim olmuştur.
|