Dandini Dasdana Ninnisi Böyleyse? Allah Korusun!

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
12 Åžubat 2012, 10:59:09
78913 Mesaj 10712 Konu Gönderen: 1296 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  İlginç Bilgiler  |  Dandini Dasdana Ninnisi Böyleyse? Allah Korusun! 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Dandini Dasdana Ninnisi Böyleyse? Allah Korusun!  (Okunma Sayısı 875 defa)
Abdurrahman Selman
dili faldır aşkın, ey taş
Aktif Üye

« : 13 Haziran 2010, 16:04:16 »

Mübarek annelerimizin bebeklik döneminde bizleri uyutmak için söylediği komik teranedir: dandini dasdana. Küçük kulaklarımıza koca koca danaların, sarı saman bostanların neden söylendiğini hep merak etmişimdir. Özellikle de dandini ve dasdana kelimelerinin nereden türediği. Türkçede böyle bir kelimenin varlığı pek anlamlandırılacak nitelikte değil. Ama bir zamanlar okuduğum Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar adlı eserinde bununla ilgili bir bölüm beni çok şaşırttı. Yazarın milliyetçi duygularının ağır bastığı bölümler dikkati çekmekle beraber bu ninninin nasıl bizde bu kadar yayıldığı ilginçtir. Belki yazar bunu da izah etti ama kafamın kurtlarından aklımda sadece hikaye kalmıştır.

Kutlug Dandini ve Farsus Dasdana adlı iki erkek kardeşten Dasdana evin en büyük çoçuğudur. Bu özelliğinin yanında çapkınlığıyla köyde namzed bir kişiliktir(?). Dasdana kardeşi Dandini'ye başından geçenleri her gün bir bir anlatmakta; Dandini bunları zevkle dinlemektedir. Her kardeşin arasındaki kıskançlığın anne-baba, ilgi-alaka gibi manevi şeyler yanında elbise, ayakkabı, oyuncak maddi şeylerin de olması mümkün.( Kendimden biliyorum). Fakat bu kıskançlık sebeblerinin yanında ''dul bir kadını kıskanmak'' çok ama çok ilginç. Bu türden bir hikaye aklın ipte cambazlığı olsa gerek. Ama hayat insana neler göstermiyor ki?

Dasdana köyün dul kadınlarından birisiyle gönül eylendirmektedir. Dandini bunu kıskanmakta ve sürekli kendisinin de bu dul kadını istediÄŸini kardeÅŸine söylemektedir. Kıskançlık hat safhaya ulaşır ve köy meydanındaki çeÅŸmenin yanındaki taÅŸa ''Hartug Dandni oÄŸlu Farsus Dasdana!  Neden Elbasta Surkan'la yattın!'' yazar( Taşın Hartugo Arkeoloji müzesinde olduÄŸunu söylüyor yazar)  . Dandini'yi bunu yazmaya giderken babası görmüştür. Olayın açığa çıkmasıyla babası Dandiniyi döver. İki kardeÅŸin arası açılır. Ama bir gün iki kardeÅŸ sessizce sopalarını yontarken konu açılır, Dasdana aslında o dul kadınla hiç yatmamıştır.

Böyle bir hikaye var mı bilmiyorum. Okuduğuma dayanarak diyorum ki; Allah böyle bir ninninin bebeklerimize söylenmesine izin vermesin!

ninni yavrum bebeÄŸime
kirler dolar göbeğime
dandini vurma erkeÄŸime
dandini dandini dastana

çıplak uzanmış dastana
kız gelmiş anadan doğma
yatacakları sırada
danalar girmiÅŸ bostana

dastana'da bu hırs varken
bostanda kızla yatarken
bağırmış babası birden
'kov bostancı danayı'

dasdana kızmış köpürmüş
gitmiş Hartug'u öldürmüş
danayı kovarken gülmüş
'yemesin lahanayı'
Yorgunella..
Gülünç bi dünyada kapana kısılmış, oldukça trajik bi figür..
Emektar
Aktif Üye

''Bir gün bir kafes kuş aramaya çıkar'' ~ F. Kafka

« Yanıtla #1 : 13 Haziran 2010, 21:21:48 »

evet iLgimi çekmişti okurken..hatırLatma iyi oLdu, teşekkürLer kardeşim..

r-e-y-y-a-n
reyyan
Yayın Editörü
Aktif Üye

Sevginiz gerçek, sevdiğiniz değer olsun...

« Yanıtla #2 : 14 Haziran 2010, 10:57:00 »

bana da hep saçma gelmiştir bu ninni ama hikayesini bilmiyordum öğrenmiş oldum teşekkürler..

bana babannemin söylediği ninniler daha güzel zaten Göz kırpan

lokumun tozu kuzum,sütlünün yüzü kuzum Kahkaha
Tebessüm
TeBeSsüM
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 15 Haziran 2010, 13:50:36 »

bende bilmiyordum hikayesini..çok saçmaymış.

teşekkürler kardeşim..

Abdurrahman Selman
Aktif Üye

« Yanıtla #4 : 15 Haziran 2010, 14:00:57 »

Önemli değil! Evladlarımıza aslı bozuk, nesli bozuk şeyleri öğretmeyelim, söylemeyelim inşaallah! Depreşen körpe yürek, gözleri kor tanesi, gözleri hançer, elleri cesur nesil yetiştirmek için bunların değil ayetlerin, ezanların, marşların söylenmesi gerek!
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  İlginç Bilgiler  |  Dandini Dasdana Ninnisi Böyleyse? Allah Korusun! « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: