En Az Masrafla En İyi Sonuç...

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
11 Åžubat 2012, 13:01:06
78913 Mesaj 10712 Konu Gönderen: 1296 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayatname Günlüğü  |  Günün Kültür Mantarı  |  En Az Masrafla En İyi Sonuç... 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: En Az Masrafla En İyi Sonuç...  (Okunma Sayısı 825 defa)
âsım
âsım
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

Vusulsüzlüğümüz usulsüzlüğümüzdendir

« : 30 Ekim 2009, 02:28:32 »

Durum 1: NASA uzaya astronot gönderdiginde tükenmez kalemlerin yer çekimi olmayan ortamda çalısmadıgını fark etti (yerçekimi olmadıgı için mürekkep kagıdın üzerine akmıyordu).

Çözüm 1: Bu problemin çözümü NASA'ya ilave 12 milyon dolara mal oldu. Öyle bir tükenmez kalem ürettiler ki bu kalem yerçekimsiz ortamda, yukarı yönde, suyun altında ve sıfırın altında 300 C 'ye kadar olan sıcaklıklarda yazı yazmaya olanak saglıyordu.

Çözüm 2: Peki Ruslar ne yaptı...?? Kursun kalem kullandılar. )

Durum 2:Japon yönetim sistemindeki en hatırda kalır çalısmalardan bir tanesi Japonya'daki en büyük kozmetik firmalarından birinde yasanan bos sabun kutusu problemidir. Müsterilerden birisi firmaya, aldıgı sabun kutusunun bos oldugu konusunda sikayette bulunmustur. Yetkililer hemen, üretilip paketlenen sabun kutularını sevkiyat birimine gönderen hattı izole ettiler. Bu sırada bir sekilde bir sabun kutusunun hattan içi bos sekilde geçtigi tespit edildi. Yönetim, mühendislerine problemi çözmesi için talimat verdi..

Çözüm 1: Mühendisler iki kisi tarafından kullanılan yüksek çözünürlükte bir X-ısını cihazı tasarlamak için ciddi ugras verdiler. Bu sayede hattan geçen bütün sabun kutuları izlenebilecek ve bos olmadıklarından emin olunacaktı.

Çözüm 2: Küçük bir sirketteki sıradan bir isçi aynı problemle karsılastıgında, X-ısını vb karmasık seylerle ugrasmadı, onun yerine farklı bir yol buldu. Güçlü endüstriyel bir elektrikli vantilatör alarak hatta dogru yöneltti. Vantilatörü açtıgı anda dolu olan kutular hattan geçerken bos olanlar hattın dısına dogru savruldu.

Alıntı

Ahmet Tarık
Aktif Üye

Ya Rabbi, beni sevdiklerinin yolundan ayırma...

« Yanıtla #1 : 30 Ekim 2009, 12:40:39 »

teşekkürler asım kardeş:)

mert
Aktif Üye

Sende en iyisi ne ise, dostuna ver. Mevlânâ

« Yanıtla #2 : 31 Ekim 2009, 07:58:28 »

Bu yazıyı düşündüm de. Bir hocamın bana söylediği bir söz geldi aklıma.

"Adamlar bu iş için o kadar uğraşmış ama sadece bunu bulmamışlar, bu uğraşlarından edindikleri tecrübeler ile başka fikirlerin de üzerine gitmişler, teknolojideki gelişmeler kolaylığa kaçarak değil, zoru başarmaya çalışılarak elde edilir" gibi bir şeydi hocamın söylemek istediği. Ben de aynen böyle aldım aklıma yazdım.

Einstein'in bir söz var aklımdaki "Zorlukların göbeğinde fırsatlar yatar" diye. Bu söz de Hocamın fikrine paralel ölçüde tâbiki.

Kısacası basit ve pratik çözüm bulma anlayışımızın olması bizi bazen ileriye taşır; ama işten kurtarmak için yapılan her tembellik ileri taşınan miktardan daha fazla miktarda geriye iter.

Seçimlerimizin olmasından ziyade, çalışmanın, emeğin ve değerlendirmenin her zaman için farklı bir önemi vardır.

Allah bir iş için emek sarf edeni görüyor ve o emeğinin neticesini o işte olmasa dahi başka bir işte ona nasip ediyor diye düşünüyorum. (Biraz kaderci bir bakış açısı)

Ayrıca bir iş için büyük bir külfet para harçamak demek her zaman israf manasına gelmez, bazen gereken önemi verme anlamına gelebilir. Ben burada harcanan paraları da bilgiye yatırım olarak değerlendiriyorum. Yani bu yatırım asla pişman etmez ve etmeyecektir.

"Bir ülkede akıl ve sanattan çok servete değer verilirse bilinmelidir ki; orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır." Büyük Frederik
âsım
âsım
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 31 Ekim 2009, 14:22:49 »

kısmen katılıyorum size Gülümseme
ama pratik her zaman önemlidir
bu örneği öne alırsak
yapılan çalışma küçümsenmez ama ne için yapıldığı önemlidir
basit bir kalem yapmak yerine daha vehim bir çalışmaya bu kadar zaman ve para ayırılsa daha makbul olmaz mı sizce de Gülümseme

benim bir büyüğümden duyduğum ve itaat edemesemde kendime şiar edindiğim felsefe de :
"minumum maddiyat ile maksimum verim"
önemli olan bunun yollarını araştırmak ve uygulamak
bence Gülümseme
saygılar efendim Gülümseme

mert
Aktif Üye

Sende en iyisi ne ise, dostuna ver. Mevlânâ

« Yanıtla #4 : 31 Ekim 2009, 15:24:09 »

Evet doğru söylüyorsun. Ekonomi sonsuz ihtiyaçları sınırlı sermaye ile karşılamaktır.
Çözüm mantığında da bakarsak bunu en iyi İşletme Mühendisleri ve Endüstri Mühendisleri yapar.
Ama benim kastettiğim "masraf canım bu!" diyerek, bilimsel çalışmaların önüne geçilmesi.
Yani bilimsel çalışma her halikarda kendisini amorti eden bir uğraştır.

Örneklerden yola çıkarsak; Nasa'nın bir tükemmez kaleme 10 milyon Dolar harcaması Dünya'da bilinirse sadece ne olur.
1-Nasa'da çalışmak isteyen mühendislerin sayısı artacaktır.
2-Bilim adamları burayı tercih edecektir.
3-Dünya, NASA bu işe ciddiyetle bakıyor o zaman diye düşünecektir.
4-İngilizlerin bir sözü "Kurt korkutmak için köpek dövmek" yani diğer dünya ülkelerinde düşmanlarının inançları sarsılacaktır.
5-Bu tükenmez kalemler dünyaca bilinecek ve sadece bunların satışından 10 milyon doların üzerinde bir servet elde edilecektir.
6-Bir Marka'nın doğuşu ve kalem imalatına geçebiliriz buradan...
7,8,9,10,11.........

Sonra diğer örnek; Japonların X-ray cihazları.
Şimdi Hava alanlarında gördüğümüz X-Ray cihazları var farkında mısınız ya da bazı yerlerde güvenlik cihazları... Sizce JAPONLAR bu aşamada, ne kadar mesafe katetmiştir, sadece bu işi yaparak.
Ya da diğer bir mantıkla yaklaşalım olaya, "X-ısını vb karmasık şeylerle uğraşmadı, onun yerine farklı bir yol buldu" Dediğimiz arkadaş bu pratik mantıkla bu gibi sorunlardan kaç tanesini çözebilir. Hepsini diyebiliyor muyuz?

Yani bazen paradan daha önemli durumlar vardır. BİLİM ve ARAŞTIRMA bunlardan bir tanesidir.
SORUNLARI BİR YOLLA DEĞİL BİR ÇOK YOLLA ÇÖZMEK O SORUNLARI SORUN OLMAKTAN ÇIKARABİLİR...
AMA BİR SORUNUN BİR ÇÖZÜMÜNÜN OLMASI SORUNUN ÇÖZÜMSÜZ KALMASINA SEBEBİYET VEREBİLİR.

Yine aklıma takıldı, Ruslar hâla kurşun kalem mi kullanıyorlar?

"Bir ülkede akıl ve sanattan çok servete değer verilirse bilinmelidir ki; orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır." Büyük Frederik
âsım
âsım
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #5 : 31 Ekim 2009, 15:52:52 »

en iyisi biz başbakanımıza kulak verelim Gülümseme
girişimcilere 100 bin lira destek veriyorlarmış Gülümseme
parayı batırsa bile alın bilimsel bir çalışma yapın yeter ki diyormuş Gülümseme

çubuk
gece kuÅŸu
Emektar
Aktif Üye

« Yanıtla #6 : 31 Ekim 2009, 17:56:13 »

mert'e katılıyorum..

...melali anlamayan nesle aÅŸina degiliz...
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayatname Günlüğü  |  Günün Kültür Mantarı  |  En Az Masrafla En İyi Sonuç... « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: