Edeb Edebsizden Nasıl Öğrenilir...

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
12 Şubat 2012, 09:23:54
78913 Mesaj 10712 Konu Gönderen: 1296 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayatname Günlüğü  |  Günün Kültür Mantarı  |  Edeb Edebsizden Nasıl Öğrenilir... 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Edeb Edebsizden Nasıl Öğrenilir...  (Okunma Sayısı 971 defa)
âsım
âsım
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

Vusulsüzlüğümüz usulsüzlüğümüzdendir

« : 13 Şubat 2009, 12:25:37 »

Lokman Hekim' Edebi nerden öğrendin dediklerinde şöle demiş : "Edebi Edebsizlerden öğrendim."

Şimdi bu sözü de esas alarak edebsizlerden edep öğrenmek için öncelikle insanda doğruyu yanlışı ayırt edecek belli bir birikim olmalı mı?
Yani edebsizin yaptığı şeylerin edebsizce olduğu kanısına cahil biri varabilir mi?
İnsanın ilim sahibi olmadan kendi kafasına göre doğru yanlış kıyaslaması yapması ne derece doğrudur? Gülümseme
....
.......
...........

Tebessüm
TeBeSsüM
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2009, 12:55:37 »

Ne güzel demiş Lokman hekim: "Edebi edepsizden öğrenmek" Gülümseme

Doğruyu ve yanlışı ayırt edebilmek için mutlaka bir birikim gerekiyor.. yani tecrübe dediğimiz şey.. Tecrübe edinmeden farkına varamıyoruz doğrularımızın.. Bazen öyle oluyor ki tecrübe sahibi kişilerde gördüğümüz halde yinede bildiğimizi uygulamaktan vazgeçmeyiz.. illa ki kendisi yaşamalı..

edepsizin yaptığı şeylerin edepsiz olduğunu anlayabilmek içinde  tecrübe edinmemiz gerekli galiba, cahil birisi ne kadar görebilir, farkına varabilir ki bunun ?? yada tam zıttı da olabilir.. edepsizi görüp kendine çeki düzen de verebilir bir insan.. bu bana müslüman olmayan birini görüp dininin anlamını daha iyi anlayıp yaşayabilen kişileri hatırlattı.. yada gayri-müslimleri gördüğü halde dininin anlamını bilmeyen hatta ona doğru eğilim gösteren kişiler.. bu galiba tamamen kişinin kısmetine bağlı.. samimi ve uyanık olursak cahilin edepsizliğinden edeplenebiliriz Gülümseme

şefkatperver
Aktif Üye
*

Bir Şefkat Kahramanı

« Yanıtla #2 : 13 Şubat 2009, 13:25:16 »

Rivayet bu ya;Hz. İsa (a.s.) koşar adım görenler sormuşlar:"Hayırdır,kimden kaçıyorsun?Cevaben: Cahil ve edepsizin birini gördüm, ondan kaçıyorum" demiş.

Şimdi bunu sadece ilimle kıyaslamak pek denk düşmez.
Edebin alasını da görseniz edepsizi bilmeden edebin değeri anlaşılamaz tam manasıyla.Ama şu da varki edepsizin de edebi anlaması için bir edep insanını görmesi gerekir.Ama bu durumlar vaki olur da sonuç aynı olmaz mı...olur tabii.

Allah-u alem...nasip işi nihayetinde.
Nefy-ü İsbat
...
Aktif Üye
**

...DTCF Üyesi...

« Yanıtla #3 : 13 Şubat 2009, 20:27:39 »

Edeb ile alakalı bir sohbetimiz olmuştu... Kahkaha

Faydalı olacağını düşünüyorum...

Sanma ey hâce ki senden zer ü sîm isterler
Yevme lâ yenfe’u”da kalb-i selîm isterler
RUHİ

r-e-y-y-a-n
reyyan
Yayın Editörü
Aktif Üye

Sevginiz gerçek, sevdiğiniz değer olsun...

« Yanıtla #4 : 02 Nisan 2010, 15:28:22 »

birikime her konuda gerek yok diye düşünüyorum.. Bazen öyle şeyler oluyor ki "bu nasıl bişey ya biraz edep" dedirtip,yüzümüzü ekşitmemize yetiyor.. Yani kimi görgü kuralları da var ki tam edebe örnek, bunlara uymayanları görünce "edepsiz" diye nitelendirebiliyoruz..

"haya (edeb) imanadndır." buyuruyor efendimiz... Edebi kaybettiğimize mi üzülelim edepsizliklerin imansızlıktan geldiğine mi?? Kararsız

Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayatname Günlüğü  |  Günün Kültür Mantarı  |  Edeb Edebsizden Nasıl Öğrenilir... « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: