Halep'te adım adım Osmanlı'nın izinde

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
11 Şubat 2012, 12:57:35
78913 Mesaj 10712 Konu Gönderen: 1296 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Genel Tarih  |  Halep'te adım adım Osmanlı'nın izinde 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Halep'te adım adım Osmanlı'nın izinde  (Okunma Sayısı 364 defa)
Tebessüm
TeBeSsüM
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« : 02 Eylül 2010, 17:09:14 »

Osmanlı Devletinin özel önem verdiği Halep'te inşa ettiği hanlar,hamamlar, saraylar, medreseler, türbeler ve camilerin büyük kısmı bugünşehir insanına hizmet vermeye devam ediyorlar. İşte Osmanlı'nın yaşayanmirası...

Haberin galerisi için tıklayınResmi kayıtlara göre Suriye'nin Şam'dan sonra en ikinci, halk arasındarivayetlere göre ise en büyük kenti olan Halep, Türk dilinde adı hâlâyaşayan şehirlerinden. Özellikle Halep oradaysa arşın burda deyimi sayesinde ede dünya durdukça yaşamaya devam edecek....
Halep adı Türkçe'de böyle yaşarken Türklerin ata mirası Halep'te ne kadar yaşayabiliyor? Türkiye-SuriyeBölgelerarası İşbirliği Programı sayesinde şekillenen Halep’te AdımAdım Osmanlı’nın İzinde belgeseli ve kitabı sayesinde bu soruya dasomut cevap verebiliyoruz...
Osmanlı, Suriye'ye hükmettiği yıllarda çok sayıda; cami, han, hamam,kervansaray, okul ve çeşme yaptırmış. Halep'i Ortadoğu'ya açılan kapıolarak gören Osmanlı'nın bu kente özel önem gösterdiği dikkat çekiyor.
Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı kapsamında Gaziantep Üniversitesi tarafından yürütülen “Halep’te Osmanlı Döneminde İnşa ve Tadil Edilen Mimari Eserlerin Envanteri”projesi sonucunda ulaşılan bilgi ve fotoğraflardan Devlet PlanlamaTeşkilatı'nın katkısıyla oluşturulan kitap ve belgeselde Osmanlı'nınbugün Halep'te yaşayan tarihi kültür miraslarının izlerini buluyoruz....
Prof. Dr. Yavuz Çoşkun'un projesinin, Ydr. Doç. Dr. H. İbrahim YakarKoordinatöründe Dr. Ahmet Özpay'ın redaktörlüğündeşekillendirilmesinden doğmuş “Halep’te Adım Adım Osmanlı’nın İzinde"kitabı ve belgesel filmi, Genelde Halep Üniversitesi özelde SuriyeliAkademisyenlerden Lamia Jasser, Salem Khalaf, Abbas Sabbağ, AdnanMamo'nun imzalarını da barındırıyor.

MİMAR SİNAN'IN İLK CAMİSİ
Projenin Koordinatörü Ydr. Doç. Dr. H. İbrahim Yakar, Osmanlı'nınyaptığı ya da tadil ettiği 130'a yakın cami tespit ettiklerini dilegetirirken Mimar Sinan'ın ilk camiyi Halep'te yaptığını da ifadeediyor. Yakar, bu caminin de Halep Valisi Hüsrev Paşa adına yapıldığınıve Hüsreviye Cami olarak hizmet verdiğini belirtiyor.
Yakar'ın verdiği bilgilere Osmanlı döneminde yapılan 85 han halenkullanılıyor; "Bu hanların hepsi ilk günkü gibi hizmet veriyor. Kapalıçarşıdakileri saymıyoruz. Osmanlı, kapalı çarşıya ekleme yapmış. Buradaşu an 6 bin dükkân var. Medreseler yapmış. AbdülhamitHan İstanbul'a hangi medreseyi yaptırmışsa Halep'e de aynısınıyaptırmış. Askeri Rüştiye Mektebi, Anadolu'da dahi yokken Halep'eyapılmış. Sonra Gureba Hastanesi, 32 odalı bir hastane kiameliyathanesi, eczanesi var...."
Kitabı açtığınız zaman tüm bu eserlerin resimlerini, tarihi maceralarını ve bugünkü hallerini tetkik edebiliyorsunuz...

BELGESEL TARİHE MERAKLI HERKESİ DUYGULANDIRIYOR

Siyah kalın ciltli A-4 ebadındaki kitap lüks kuşe kağıda renkli olarak692 sayfa tutuyor. Metin, birbirinden gösterişli görsellerin arasındaTürkçe ve Arapça olarak iki dilde yer alıyor.
Kitabın içeriğinde yer alan resimlerden çok az bir kısmını fotogalerimizden görebilirsiniz...
Kitabın içeriğinde yer alan görsellerden ve harici çekimlerden oluşmuşbelgesel ise tarihten bugün nelerin değiştiğini idrak ettemimizisağlarken söze gerek bırakmıyor..
Yapımcılığı ve yönetmenliği Art Tanıtım tarafından üstlenilmiş senaryometnini ise Ydr. Doç. Dr. H. İbrahim Yakar yazmış. TeknikYönetmenliğini Feramuz Seviniş'in yaptığı belgesel metni seslendirenisim Atilla Kılıç. Belgesele ruh veren müziklerde ise Ömer FarukTekbilek, Mercan Dede ve Göksel Baktagir imzalarını görüyoruz...

(Haber 7)       

Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Genel Tarih  |  Halep'te adım adım Osmanlı'nın izinde « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: