BAYBURT TARİHÇESİ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
22 Mayıs 2012, 23:30:28
79054 Mesaj 10722 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Genel Tarih  |  BAYBURT TARİHÇESİ 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: BAYBURT TARİHÇESİ  (Okunma Sayısı 522 defa)
Ahmet Tarık
Aktif Üye

Ya Rabbi, beni sevdiklerinin yolundan ayırma...

« : 06 Ocak 2010, 00:04:01 »

Eski adı:(Ermenice: Բաբերդ, Բաբերձ, Բայբերդ, Papert, Baberc, veyaBaybert) olan Şehirin adı 1930 reformlarıyla "Bayburt" olarak kabuledilmiştir. Eski çağlarda halcilerin yaşadığı sahada yer alanBayburt'un bir müddet Roma İmparatorluğuhakimiyetine girdiği ve bu imparatorluğun ikiye ayrılması üzerine DoğuRoma toprakları içinde kaldığı bilinmektedir. Bizans İmparatorluğuteşkilatına göre ülke, bugünkü eyaletlere benzer bir takım temalaraayrılmıştı. Bayburt Heldia temasına bağlıydı ve bu eyaleti meydanagetiren yedi piskoposluğun dördüncüsünü meydana getiriyordu. İmparator Justinianus tarafından kalesinin tahkim ve tamir edildiği bilinen Bayburt, Arap fetihleri sırasında Bagrat sülalesinin hakimiyeti altında bulunmaktaydı.

Bayburt ve yöresi, Türkmenlerini Anadolu'dailk yerleştikleri bölgelerdendir. Tuğrul Bey'in Anadolu seferi (1054)sırasında Bayburt, Çoruh nehri ve Karadeniz dağlarına (Parhar) uzanansahalara akınlarda bulunan Selçuklu kuvvetlerinin hücumlarına maruzkaldı ise de fethedilemedi. Kesin Türk hakimiyeti Malazgirt zaferi'ndensonra gerçekleşti. Şehir 1072'den 1202'ye kadar bazen Erzurum yöresinde hüküm süren Saltuklar'ın bazen de Danişmendiler'in hakimiyetinde kaldı. Bir ara Trabzonimparatoru I.Alexis Comnen'in kumandanı Theodore Gabras tarafındanişgal edildiyse de, kısa süre sonra yeniden Danişmendli hakimiyetinegirdi. (1098) Selçuklular 1202'de Saltuklu Beyliği'ne son verince Bayburt'u da ele geçirdiler.

Bayburt'un asıl gelişmesi, Süleyman Şah'ın kardeşi Erzurum Meliki Mugisuddin Tuğrul Şah ve oğlu Cihan Şah (1020-1230) döneminde oldu. Tuğrul Şah Bayburt kalesini yeniden inşa ve tahkim ettirdi. I:Alaeddin Keykubad tarafından Moğollarakarşı sınırlar kuvvetlendirilirken Bayburt da Erzurum ile birlikteKonya'ya bağlandı. 1243 Kösedağ savaşının ardından MoğollarınAnadolu'yu istilası esnasında yapılan anlaşma gereği BayburtSelçukluların kontrolünde kaldı. Bu durum 1291'de burada GiyaseddinMesud tarafından para bastırılmasından anlaşılmaktadır.

Türkmen olan ve Türkçe konuşan,İlhanlılar devrinde Tebriz-Trabzonyolu üzerinde bulunması sebebiyle daha da gelişen Bayburt, Ceneviz veVenedik kervanlarının konakladığı bir yerdi. Moğolistan'a giderkenburaya uğrayan Marko Polo şehirde zengin Gümüş madenlerinin bulunduğunubelirtir. Hatta İlhanlılar buradan yüklü bir vergi geliri teminediyorlardı. Bu dönemde Darül Celal adı ile anılan ve iktisadi bakımdancanlılık kazanan şehir aynı zamanda bir kültür merkezi durumundaydı.Burada Mahmudiye ve Yakutiye medreseleri kurulmuş, Mevlevilik gelişme göstermiş, ayrıca ahilik teşkilatı da yayılmıştı.
Son İlhanlı hükümdarı Ebu Said Bahadır Han'ın ölümünden sonra (1334) Bayburt, Eretna Beyliği'nıneline geçti. Zaman zaman Erzincan Beylerinin hücumlarına uğrayan şehir,bir ara Mutahharten'in idaresine girdi. Fakat çok geçmeden KadıBurhaneddin zamanında Akkoyunlu beylerinden Kutlu Bey oğlu Ahmet Bey'inyardımı ile alındı ve Ahmet Bey'e ikta olarak verildi. Bir araKarakoyunluların da eline geçen şehir sonra tekrar Akkoyunluların elinegeçti ve uzun süre öyle kaldı.

Bayburt yöresi 1501'de bir ara Türkmen Safeviler tarafından alındı. Bu dönemde Trabzon valisi olan Yavuz tarafından bu bölgeye akınlar yapıldı (1507). Yavuz tahta çıktıktan sonra da çıktığı İran seferinde bir kısım kuvvetlerini Bayburt üzerine gönderdi. Ekim 1514'te Bayburt TürkmenŞah İsmail'in elinden alındı. Bundan sonra Bayburt Erzincan ile birlikte Trabzon Beyi Bıyıklı Mehmet Paşa'ya verildi ve Sancak merkezi ilan edildi.

Kanuni'nin İran seferi sırasında önemi daha da artan Bayburt kalesi 1541'de esaslı bir tamir gördü. 1553'te Şah İsmail'in oğluI. Tahmasp'ın akınlarına şahit olunduysa da, bundan sonra XIX. Yüzyıla kadar önemli bir olay yaşanmadı. 1828-1829 Osmanlı-Rus savaşı esnasında Rus birliklerinin işgaline uğradı. 1878 ve 1916'da Ruslar tarafından yeniden işgal edilen Bayburt bu işgaller sırasında önemli oranda tahrip edildi.

1927'yekadar Erzurum'a bağlı olan Bayburt bu tarihte Gümüşhane'ye bağlandı.21.06.1989 tarihinde 3578 sayılı yasa ile il statüsüne kavuştu.

Bayburt

[URL=http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Bayburttan.jpg%20class=%20image= title="Bayburt'tan gece manzarası"]
Bayburt'tan gece manzarasıHarita

[URL=http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Bayburt_Turkey_Provinces_locator.gif%20class=%20image= title="Türkiye'deki Yeri"]

Türkiye'deki Yeri

bayburtun gecegörünüşü..

Ahmet Tarık
Aktif Üye

« Yanıtla #1 : 07 Ocak 2010, 00:36:47 »

ÅŸimdi diyeceksinizki ahmet tarık bayburt tarihçesini neden paylaıma sundu..
istedimki bayburtla ilgili bilginiz olsun..ama sıl sorun bayburtun boyabat,bartın veya batmanla karıştırılıyor olması..istisnalar hariç halkımızın bir kesimi haritada bayburtun yerini bilmiyor....işte bu bilgi eksiliğini gidermek için bu paylaşıma ihtiyaç duydum..

şimdi soru: bauburt hangi blgede yer alıyor? Kahkaha

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 07 Ocak 2010, 00:44:36 »

karadeniz.

Ahmet Tarık
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 07 Ocak 2010, 00:53:43 »

tebrikler selma abla..Gülümseme 10 puan..
karadeniz evet..ama iklim yapısı olarak ılıman iklim değil karasal iklim hakimdir..

soru 2: bayburttan doğup batumdan karadeniz akan ve türkiyenin ensert akan nehrinin ismi nedir?

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #4 : 07 Ocak 2010, 01:00:26 »

cevap veriyorum;çoruh nehri

Ahmet Tarık
Aktif Üye

« Yanıtla #5 : 07 Ocak 2010, 01:07:41 »

cevap veriyorum;çoruh nehri
tebrikler yine 10 puan.selma abla...kopya almıyorsun dimi ablacığım..Gülümseme

soru3: türkiyenin en az nüfüslu ve fiziki olarak en küçük şehri hangiidr?Gülümseme

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #6 : 07 Ocak 2010, 01:17:47 »

bayburt var,kilis var.ığdır,bartın düzce...bunların içinde en küçük kilis mi acaba?
not:bir önceki soruda eşimden kopye aldım.itiraf ediyorum Gülümseme

Ahmet Tarık
Aktif Üye

« Yanıtla #7 : 07 Ocak 2010, 01:25:32 »

nüfus olarak enküçük bayburt..Gülümseme
fiziki olarak bende bilmiyorum..
yarışmanın birincisi selma abla..tebrik ve teşkkürlerimi sunuyorum..)
selma abla istanbulda olsa idinzi size  BAYBURT KETESİ HEDİYE ETMEK İSTERDİM.. Gülümseme

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #8 : 07 Ocak 2010, 01:30:22 »

neyse yaza istanbul düşünüyoruz inş...hemde düğünümüz var borcun olsun kete o zaman yeriz inş.yarışmanın ödülü olarak...
Alıntı
yarışmanın birincisi selma abla..tebrik ve teşkkürlerimi sunuyorum..)
ben teşekkür ederim.birazcık coğrafya bilgilerimizi tazeledik..o zaman hiçte sevmezdim şu coğrafya dersini. Gülümseme

Ahmet Tarık
Aktif Üye

« Yanıtla #9 : 07 Ocak 2010, 01:38:45 »

ne demek buyrun gelin selma abla.. Gülümseme
mihriban hanım bayburtlu olmasada kete yapmasını öğrendi.. Kahkaha

~ ѕєℓмα ~
Selma ÇAKAN
Yayın Editörü
Aktif Üye

« Yanıtla #10 : 07 Ocak 2010, 01:41:28 »

inşaallah... çok istiyoruz hatice ve ben istanbula gitmeyi.hem mihribancığımıda çok seviyorum tanışmak isterim tabiiki Gülümseme

Ahmet Tarık
Aktif Üye

« Yanıtla #11 : 07 Ocak 2010, 01:50:39 »

inÅŸaallah..selma  abla.. Gülümseme

hocamızı ikna edin istanbula tayini aldırsın.. Gülümseme
ama emin olun alanya gibi güzel şiirn ilçeyi ben olsam terketmezdim..
ama manevi değerleri göz önüne alınırsa tabiki tercih edilebilir..

haticekübra  istanbul aşığı... Gülümseme

Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Genel Tarih  |  BAYBURT TARİHÇESİ « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: