Ayasofya'nın yapılış efsanesii..:

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
22 Mayıs 2012, 23:28:10
79054 Mesaj 10722 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Genel Tarih  |  Ayasofya'nın yapılış efsanesii..: 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Ayasofya'nın yapılış efsanesii..:  (Okunma Sayısı 375 defa)
arzum
Aktif Üye

Huzur,Huzurunda yaşamaktır..

« : 04 AÄŸustos 2008, 13:34:50 »

Ayasofya hem bizans hemde osmanlı donemınde efsanelere konu olmuştur.Bizans dönemıne ait en yaygın efsaneye göre,imparator justinianus,Ayasofyanın yapımı için dönemin bütün ünlü mimarlarından bir proje çizmelerını istemiş,ancak yapılan hiç bir proje onu tatmin etmemiş.Bu meseleyi öyle düşünmüş ki sonunda rüyasında nur yüzlü bir ihtıyar görmüş.
Justinianus ilgisini çeken bu ihtiyarın hemen yanına varmış,onun elinde gümüş bir levha ve levhada da şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş bir kilise resmi olduğunu fark etmiş.
İmparator'''keşke bu resim bende olsaydı da bu topraklarda aynısını yaptırsaydım''diye düşünürken ihtiyar resmi ona uzatarak:
-Justinianus şuraya bir kilise yaptır,adını da ayasofya koy demiş.
İmparator ertesi gün çağırtttığı bir mimarın elinde de rüyasında gördüğü kilise resmini görunce çok şaşırmış.Meğerse ihtıyar adam mimarın da rüyasına gırmiş ve mimar,ihtıyar adamın elindeki kilise resmine göre bu yapı resmini çizmiş.Bunun üzerine imparator mimara Ayasofyanın yapımına başlama talimatını vermiş.....
V3NÜ5
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 04 AÄŸustos 2008, 14:47:52 »

Åžaşırmış Åžaşırmış Åžaşırmış Åžaşırmış paylaşım için tÅŸkrr Gülümseme
gül bahçesindeyim
Aktif Üye

« Yanıtla #2 : 04 AÄŸustos 2008, 14:50:35 »

enteresan bir efsaneymiÅŸ
Azure
MaZuRe
Emektar
Aktif Üye

LÜKSTE OYALANACAK KADAR VAKTİMİZ YOK ......

« Yanıtla #3 : 04 AÄŸustos 2008, 19:59:11 »

evet teÅŸekkürler  Gülümseme

mayat...
Crazy_Sinan
Uslu Çatlak
Emektar
Aktif Üye
**

ALLAH yar ve yardımcımız olsun

« Yanıtla #4 : 14 AÄŸustos 2008, 23:19:39 »

enteresan bir efsane  Ney

Üsâme İbnu Zeyd (radıyalahu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Kim, kendisine yapılan bir iyliğe karşı, bunu yapana: "Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!)" derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur."

Tirmizî, Birr 86, (2036).

blue spirit
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 18 AÄŸustos 2008, 08:49:00 »

ilginç bir efsaneymiş
yilmazx
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 09 Kasım 2008, 01:57:01 »

ben de bunu buldum en uygun yer burası diye ekleyeyim dedim

Yazmış olduğu"Ayasofya". isimli şiiri yüzünden tutuklanarak Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Osman Yüksel Serdengeçti' nin kendini müdafaa ederken: "Müddei umumi(savcı) tepeden verilen emirlere göre hareket ediyor. Ayasofya`nın tekrar cami haline yetirilmesinde benim ne gibi hususi maksadım ve menfaatim olabilir? Ayasofya'yı kiraya mı vereceğim, yoksa imamı mı olacağım? Beni bu yazıdan dolayı Türk savcıları değil, Yunan savcıları itham etsin. Böyle bir yazıyı yazdığımdan dolayı kendimi müdafaa etmekten utanıyorum ." diye hayıflanarak cevap verdiğini biliyor muydunuz?
habervaktimcom
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Genel Tarih  |  Ayasofya'nın yapılış efsanesii..: « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: