Bu sozun onemini simdi cok daha iyi anliyorum.
Cogunlugu gayrimuslim bir ulkede yasamaya basladiktan sonra, katki maddelerini arastirmak benim icin zaruri hale geldi..
bir urunu almadan evvel icindekileri tek tek okuyup; netameli olanlarin aslini ogrenmek icin fabrikaya telefon acamak durumundayiz..
Ogrendiklerim karsisinda hayrete dustum..Turkiye icin endiselendim..zira, icindekiler kismi bizim icin en klise sakayla 'bir kimya fabrikasi' olagelmisti..oysa ki ozellikte "muslumanlar olarak sevmedigimiz hayvan" herseyin icine cesitli isimlerle, numaralarla o kadar girmis ki..
En buyuk saskinligi, Palmolive marka, armutlu dus jelinin icinde sevmedigimiz hayvandan uretilen jelatinin oldugunu gordugumde yasadim..nedense; "naziler uretmedi ya, sabun iste.." demistim ama oyle degilmis..Nazilerin oldurup sabun yaptiklari, sabun yapiminda baska bir yol kesfetmis..
sonra Algida, Nestle dahil pek cok dondurma markasinin, dondurmada 'aromayi baglama' amaciyla alkol kullandigini ogrendik...Alkolu bastan ekliyorlar, bir kisminin havaya karistigini; ama icinde
%0.1 oraninda bile olsa alkol oldugunu soyluyorlar..ve bunu icindekiler kismina yazmak durumunda degiller.. Bunu ogrendigimde Turkiye'yi dusundum..acaba her kose basinda satilan bu Algida, dondurmalarinda musluman ulkedir diye alkol kullanmama inceligini gostermis midir? Sorsak cevap alabilir miyiz? keza Nestle...
Sonra Doritos marka cipsler..Sade ve bir iki aromasi haric cogu cipslerinde
hayvansal kaynakli rennet (peynirde kullanilan cogunlukla sevmedigimiz hayvandan uretilen bir madde) kullandigini cok sonralari ogrendik, ingiltere'de sevmedigimiz hayvandan yapiliyor. Avustralya'da garanti vermiyorlar neden yapildigina..
dogaya ozdes aroma-
natural flavour- adi altinda cogu cipsde biskuvide bu haram katki maddesinin oldugunu ogrendigimizde yine aklima Turkiye geldi, her market ve bakkalda satilan doritos cipslerde kullanilan aromalar, musluman ulkedir diye helal kesilmis helal hayvanlardan elde edilen rennetlerden mi yapiliyor..nedir, sorsak?
ve Lindt marka cikolatalar.. Isvicrede uretilip buraya gelen bu cikolatalarda alkol bazli aroma kullanildigini tahmin etmeliydik..ama %0.1 den az oldugu icin arkasina yazilmiyordu elbette, nereden bilecektik..Eger abim koklayip bunda alkol var demeseydi aramak aklima gelmezdi..
acaba o reklamlarda cikolata denizinden yuvarlanarak gelen lindt toplari, Turkiye icin alkolsuz mu uretiliyor..
Kilit kelime aroma...aroma adi altinda alkol, sevmedigimiz hayvan kaynakli maddeler ve neler neler konuluyor..suphelenip arastirirsan ve cevap alabilirsen, bilirsin..
ben sadece Avustralya ve Turkiyede musterek satilan ve burda haram olan mamullerden bazilarini soyledim..
ben Turkiyede satilan mamulleri hakkinda yukaridaki markalardan bilgi isteyip buradan paylasmaya devam edecegim..ama siz beni beklemeyin..
" Yiyecek ve içeçeklerinizin içindeki katkı maddelerini çok iyi araştırın.
Doğal beslenme uzmanları olun...(Muharrem Nureddin Cosan)''
katki maddeleri yazmakla bitmez..simdilik bu kadar..