Türk Ailesi Dün Nasıldı Bugün Nasıl?

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
22 Mayıs 2012, 22:49:49
79054 Mesaj 10722 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat AÄŸacı  |  Aile Hayatı  |  Evlilik ve Aile Hayatı  |  Türk Ailesi Dün Nasıldı Bugün Nasıl? 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Türk Ailesi Dün Nasıldı Bugün Nasıl?  (Okunma Sayısı 450 defa)
Tebessüm
eyhayat..
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« : 25 Kasım 2010, 18:35:34 »

Aile toplumların aynasıdır.Birbirine kenetlenmiş, yardımsever ,duyarlı bir toplumun oluşturulması için öncelikle sevgi, şefkat ve merhamet gibi değerlerin yoğun yaşandığı doğal aile ortamının korunması gerekiyor.

1-Halkın köylerden ÅŸehirlere akın etmesi ile ,üç kuÅŸağın bir arada yaÅŸadığı geniÅŸ aileler bölündü.Åžehir ve kasabalarda çekirdek aileler oluÅŸtu.Bu ailelerde daha çok kazanmak, daha gösteriÅŸli yaÅŸamak arzusu bir baÅŸka ifadeyle yapay ihtiyaçların oluÅŸması  kadınları çalışma hayatına itti.Çünkü ailenin refah seviyesi kiÅŸi başına düşen gelirle ölçülüyordu.Çünkü neye malolursa olsun maddi güç sahibi olmak en büyük deÄŸer olmuÅŸtu.

2-Annenin ev dışında çalışması, ona büyük yükler yüklemekte ve strese altında bulundurmakta, dolayısıyla çalışan kadın ailedeki yükümlülüğünü yerine getirememektedir.Eşine ve çocuklarına ayıracak zaman bulamamaktadaır.Ailesiyle birlikte olduğu vakitlerde de kadının ruhsal ve fiziksel enerjisi tükenmiş olmaktadır.Bu durum ailede tartışmalara ve geçimsizliklere sebep olmaktadır.Eşler çareyi boşanmada aradıklarından her geçen gün boşanma oranlarında artış gözlenmektedir.

3-Hanımlar,  beylerle anne ve babalarından ayrı yaÅŸama ÅŸartı ile evlenmektedirler.Bu ÅŸartlarla kurulan ailelerde büyükanne ve babaya yer bulunmadığından yaÅŸlı anne ve babalar sosyal kurumlara sığınmaktadırlar.Her geçen gün sosyal kurumlara sığınan yaÅŸlıların sayısı artmaktadır.

4-Çalışan kadın gerek zaman yetersizliÄŸinden gerekse ruhen ve bedenen yorgunluÄŸundan dolayı çocuÄŸun en büyük ihtiyacı olan sevgi ve  ilgiyi gösterememektedir. KreÅŸe verilen çocuklar  uyandıklarında annelerini deÄŸil yabancı yüzler görmektedirler.Bu durum çocuklarda güvensizlik duygusuna ve ruhsal sorunlara yol açmaktadır.Ruhsal sorunlar yaÅŸayan çocuklarda küçümsenemeyecek artış söz konusudur.Ailelerin parçalanması ve meÅŸru olmayan iliÅŸkiler neticesinde  doÄŸan çocuklar ülkemizde de sorun olmaya baÅŸlamıştır.Sosyal kurumlardaki çocuklara ne kadar iyi bakılırsa bakılsın  doÄŸal aile yapısındaki sevgi ve ÅŸefkatten mahrum büyüdüklerinden çocuklar problemli olmaktadır.

5-Aile reisi olan erkeÄŸin  iÅŸi sebebiyle baÅŸka il ve ülkelere gitmesi de aileyi masum bir nedenle parçalamaktadır.Çocukların evde tek ebeveynle yaÅŸaması olumsuz etkilenmelerine neden olmaktadır.

6-Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında yaşayan ülkemiz insanlarının da aile problemleri vardır.Parçalanan aileler ve terk edilen kadınlar söz konusudur.Yabancı erkek veya kadınla evlenen insanlarımızın çoğu milli ve manevi kimliğini kaybetmektedir.

7-Bir ailede huzur ve mutluluğun sağlanmasının en önemli koşulu eşler arası iletişimin sağlanmasıdır.Televizyonun evlere girmesi, eşler arası iletişimin kopması ve akrabalık ilişkilerinin zayıflamasının sebeplerinden biridir.

8-Televizyonda yayınlanan çeÅŸitli  film ve dizilerle evlilik dışı iliÅŸkiler, nikahsız yaÅŸama gibi toplumumuza aykırı yaÅŸam biçimleri doÄŸallaÅŸtırılmış hatta özendirilmiÅŸtir.Bu durum özellikle gençlerin evlilikten uzaklaÅŸmasına sebep olmuÅŸtur.

9-Ailelerin tatil anlayışında deÄŸiÅŸimler yaÅŸanmaktadır..Akraba ziyareti yerine çeÅŸitli tatil beldelerinde eÄŸlenmek  tercih edilir hale geldi.Sadece çekirdek aile üyelerinin yer aldığı  yaÅŸam tarzı geliÅŸtirildi. Bunun en önemli sonucu akrabalık iliÅŸkilerinin ve akrabalar arası dayanışmanın  zayıflaması olmuÅŸtur.

âsım
âsım
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

Vusulsüzlüğümüz usulsüzlüğümüzdendir

« Yanıtla #1 : 25 Kasım 2010, 19:09:03 »

maalesef Üzgün
müsbet olarak atfettğimiz kimseler bile şaşırtıyor bizi Üzgün
işn edebiyat kısmına gelince bülbül kesiliyoruz ama mesela bir tv'yi evden atmayı geçtim kumandadan müsbet bir kanal açıp izlemek kadar iradeye sahip değiliz Üzgün

ahuzar
f.betül k.
Emektar
Aktif Üye

ey insanlık! Elma dersem çık!

« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2010, 13:09:25 »

Alıntı
Annenin ev dışında çalışması, ona büyük yükler yüklemekte ve strese altında bulundurmakta, dolayısıyla çalışan kadın ailedeki yükümlülüğünü yerine getirememektedir.Eşine ve çocuklarına ayıracak zaman bulamamaktadaır.Ailesiyle birlikte olduğu vakitlerde de kadının ruhsal ve fiziksel enerjisi tükenmiş olmaktadır.Bu durum ailede tartışmalara ve geçimsizliklere sebep olmaktadır.Eşler çareyi boşanmada aradıklarından her geçen gün boşanma oranlarında artış gözlenmektedir.

Aynı olay benim iş yerimde gerçekleşti malesef.
Patronum ve eÅŸi birlikte çalışıyoruz. Ancak yoÄŸun iÅŸ tempomuz patronum ve eÅŸi arasında ciddi sorunlara neden oldu ve iÅŸin en kötüsü de bize yansıtmamak için daha çok yıpranmalarıydı, ben bunu çok sonra öğrendim. Neredeyse boÅŸanmanın eÅŸiÄŸine gelmiÅŸler ve çözüm olarak eÅŸinin  iÅŸi bırakması kararı almışlar. Kendi iÅŸ yerleri düşünün. Biz bayanlar ne dersek diyelim , ne kadar güçlü olursak olalım iÅŸ stresini kaldıramıyoruz. Yapamıyoruz yani, geçen senem en ufak sorunlara salya sümük aÄŸlamakla geçti, ÅŸimdi gülüyorum o ayrı Gülümseme  İş yerinizin öncelikle dini kurallara uygun olup olmaması çok önemli. Bir sürü erkekle muhatap oluyor musunuz? Namazlarınızı kılabiliyor musunuz? Taciz vb hakaretlere maruz kalabilecek bir ortamınız mı var? Başörtülü çalışabiliyor musunuz? Patronunuz namaz kılıyor mu? vs.

Bunların haricinde eğer evliyseniz ve dünyaya hazırlamanız gereken bu nedenle de fazlasıyla ilginize ve yönlendirmenize muhtaç bir çocuk yetiştiriyorsanız önceliğiniz o olmalı. Aile saadetiniz ve ahiret saadetiniz için eşinizin rızası olmalı.

Bu nedenle illa çalışıcam diyorsanız bence çok iyi düşünmekte fayda var. Hepsini bir arada yürüteceğiniz bir iş yeriniz olabilir belki ama duygusal olarak da demir gibi olmalısınız..

" evet azizim! ben hayallerin arkasina gizlenmis olan hayaletleri ariyorum."
Semavi
Administrator
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2010, 18:55:23 »

bir söz vardır hani
"insan para kazanmak için sağlığını harcar..
sonra sağlına kavuşmak için daha fazla para harcar"

ben de şöyle söylüyorum
anne-baba çalışıp, çocukları için bakıcı tutar
bakıcının parasını da annenin maaşı karşılar
(S. İsmailoğlu:)

ee. ne anladık bu işten.. elde var sıfır (hatta eksi bilmem kaç)
zamane ailelerini anlamak çok zor. şimdi bana soran olduğu zaman "eşin çalışıyor mu" diye, cevabım evet oluyor..
bir bayanın en güzel işyeri bence evidir.. hatta "evde kariyer" diye bir şey de var.
evet "evde kariyer" diye kavramlar türetmek lazım.
ben eşime her zaman söylüyorum işinde başarılı olduğunu kariyer sahibi olduğunu
evde her yaptığı güzel işte/yemekte/oğluma öğrettiği güzel şeylerde vs.. bir üst dereceye terfi ediyor gönlümde..

evde kariyer... bu konuya dikkat çekmek lazım..
yoksa ilerde ne türk ailesi kalacak ne aile kalacak ne de toplum

--
tabiki mesleki uzmanlıkta olmalı, doktorluk, öğretmenlik vs..ama şimdi kadınlar her işte her ortamda yer almaya çalışıyor..

çiçeklerin bile bir yeri yurdu vardır,
çiçek her ortamda yetişmez, yeşermez, koku vermez hatta solup gider..

Huzur(u) bulmak için www.kuranvakti.com
Maneviyatınız için www.maneviyat.com
Gençleriniz için
www.hayatname.com
Çocuklarınz için
www.bizimpark.com
Dosyalar için
www.iyidosya.com  
-------------------------------------
Size göre, size özel, sizin için!..
Tebessüm
eyhayat..
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #4 : 26 Kasım 2010, 19:34:45 »

8-Televizyonda yayınlanan çeÅŸitli  film ve dizilerle evlilik dışı iliÅŸkiler, nikahsız yaÅŸama gibi toplumumuza aykırı yaÅŸam biçimleri doÄŸallaÅŸtırılmış hatta özendirilmiÅŸtir.Bu durum özellikle gençlerin evlilikten uzaklaÅŸmasına sebep olmuÅŸtur.

Bu durumda içler acısı... Kimi nikaha karşı çıkar aynı evde nikahsız yaşar gider,kimisi de (kendini müsbet zanneden taraf) aileden habersiz dini nikah yapar,amaçları günah işlemeden gezmek tozmak...

Aile yapısı hızla bozuluyor,bakalım bizim aile yapımız toplumun bozukluğuna dayanabilcek mi ?

Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat AÄŸacı  |  Aile Hayatı  |  Evlilik ve Aile Hayatı  |  Türk Ailesi Dün Nasıldı Bugün Nasıl? « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: