Lahana çok şifalı bir sebze. B, C ve E vitaminlerince zengin olan bu güzel kış yiyeceği, pek çok mineral de içeriyor. Kırmızısı, beyazı ve bizim kara dediğimiz koyu yeşiliyle renk renk sağlık, renk renk lezzet…Kısaca faydalarından bahsetmek gerekirse; bağışıklık sistemini güçlendirdiği için, kansere karşı etkilidir. Kansızlığa ve astıma karşı iyi bir koruyucudur. Soğuk algınlığından şikayetçi olanlara, öksüğü ve balgamı kesmekle yardımcı olur. İştah açıcıdır. İdrar söktürür, kabızlığı giderir. Romatizma ve siyatik rahatsızlıkları olanların şikayetlerini azaltır. Kandaki şeker oranını azalttığı için şeker hastalarının da favori yiyecekleri arasındadır. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarında da faydalıdır…
Rabbimizin hikmetiyle, bize bunca fayda sunan lahanaya onu bolca tüketerek teşekkür etmeliyiz diye düşünüyorum şahsen. Salatası, turşusu, kapuskası, dolması, yemeği… hangisini biliyorsak, seviyorsak, adetimiz, damak tadımız ve imkanımız hangisine uygunsa onu yapmalı, yemeli, sevdiklerimize yedirmeliyiz ki, Rabbimizin bu nimetinden faydalanmış olabilelim. Aslında kul olmanın gereklerinden biri de, O’nun nimetlerini yerli yerince kullanabilmek olsa gerek. Yeme içmede bile bu kaygıyı hissetmeli bence...…
Geçenlerde ablamla hanım hanıma konuşurken, lahana dolmasına geldi laf döndü dolaştı Yaşadığım şehirde dolma yapacak kadar büyük beyaz lahana bulamadığımdan şikayet edince, ablam hemen bir çözüm buldu bana. Ben de hemen denedim ve harika bir sonuç aldım. Hem kolay, hem lezzetli, hem de sunumu çok güzel olan bu yemeği sizin de denemenizi tavsiye ediyor, sağlık, sıhhat ve afiyet dolu günler diliyorum Efendim…
Nurgül ÇELİK
www.akwa.comNOT:Lahana dolmasının tarifini yemek tarifleri bölümüne ekliyorum inşaallah
http://www.hayatname.com/forum/sebze_yemekleri/lahana_dolmasi-t14256.0.html;new#new