Çocuk mu Yaramaz, Yoksa Anne-Babalar mı???

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
19 Mayıs 2012, 12:11:53
79045 Mesaj 10722 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Ağacı  |  Aile Hayatı  |  Çocuk Eğitimi  |  Çocuk mu Yaramaz, Yoksa Anne-Babalar mı??? 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Çocuk mu Yaramaz, Yoksa Anne-Babalar mı???  (Okunma Sayısı 350 defa)
Nakşibendi
Emektar
Aktif Üye

« : 01 Kasım 2008, 12:54:57 »

Çocuk mu Yaramaz, Yoksa Anne-Babalar mı??? 

Hekimoğlu İsmail 

Vefat eden her çocuk cennetliktir. Yani çocuk doğduğunda bir melektir. Kalsa da ölse de cennetliktir. Çocuk, yazısız bir sayfa gibidir. O yazısı olmayan sayfaya, deftere anne-baba yazı yazacaktır.
Çocuğun aile hayatı ve çevresi, çocuk üzerinde önemli izler bırakır. Geçimsiz anne-baba ile geçimli olanların çocukları arasında fark vardır. Fakirlik ve zenginlik çocuğa tesir ettiği gibi, dindar olup olmamak da aynı şekilde tesirlidir. Çünkü çocuk kedi yavrusu değil ki, karnını doyurup, sırtını okşayınca gönlü hoş olsun; çocuk akıl bakımından kalp bakımından tatmin olmak ister. Bunları bulamazsa insani değerleri kaybolmaya başlar, cemiyet için zararlı bir hale gelir. Böylesine bir çocuk yetiştiren toplum da geleceğini tehlikeye düşürmüş demektir.

Çocuk, gördüğünü yapar, duyduğunu anlar. Hiçbir çocuk sadece kulağından terbiye edilemez. Müzisyen bir ailenin çocuğu keman vs. çalar, hafız bir baba, çocuğuna Kur'an ezberletmeye uğraşır. Dikkat edilirse, çocuk anne-babası hangi lisanı konuşuyorsa o da onu öğrenir. Çünkü çocuk, ana-babasından gördüğünü yapar. Yani çocuk, anne-babasının kopyasıdır.
Demek ki çocuğun kötüsü olmaz. Allah hayırlı ana-baba versin. Çocuğun kaderiyle, ana-babanın kaderi bir bütündür. Ağaç neyse, meyvesi de odur. Hangi ağacı diktiysek onun meyvesini toplarız. Söğüdün meyvesi olmaz... Limon ağacından hurma alınmaz. Çocuğun ailesi kadar, okulu ve çevresi de önemlidir. O kadar yanlış sözler, o kadar yanlış yayınlar var ki, çocuk hemen onlara kapılır...
Çocuğa en başta İslam'ın ruhunu vermek lazım. Ben çocuklarıma namaz kılın demedim. Amma ben de namazlarıma dikkat ettim. Oruç tutun demedim, ama hastalansam da orucumu bozmadım. Böylece çocuklarıma İslam'ın ruhunu öğretmeye çalıştım.
Anne-babaların dikkat etmesi gereken konulardan biri de, çocuklarıyla ipleri koparmama konusudur. Çocukla irtibatı devam ettirme... Çünkü gönül sarayını yıktı mı, o viraneden bir şey olmaz artık... İpleri koparmamak gerekir.
Çocuğumuzdan ne istediğimize dikkat edelim. Uslu ol, terbiyeli ol, saygılı ol, her şeye karışma, kırıp dökme... Bu vasıflar çok olgun insanda vardır, çocukta nasıl olsun?.. Bunu isteyen ebeveynin kendisi acaba o seviyede mi?
Çocuğu terbiye eden ana-baba, sabırsızlığından dolayı bir sürü hadiselere sebebiyet veriyor. Çocuk, dilediği gibi konuşacak, aklına gelen sözü söyleyecek... Bunları biz hoş göreceğiz. Zaten bunları yapmazsa çocuk olmaz, olgun bir insan olur.
Her yaşın, bir yaşam tarzı vardır. Ergenlik, karşı cinse alaka gösterme dönemidir. Bir delikanlı, kız arkadaş; kız çocuğu da erkek arkadaş ister. Kendini onlara beğendirmeye uğraşır. Saçına elbisesine çok dikkat eder. Kendini şekilden şekile sokar ki dikkat çeksin. Kızlarda açılma, makyaj yapma gibi haller başlar. Saçından ayakkabısına kadar her şeyiyle uğraşır. Neden; erkeğin dikkatini çeksin diye... Aynı şey erkek için de geçerlidir.
Bu iş dindar aile olup olmamaya da bakmaz. Bu haller, nefsin şiddetli istekleridir. Peki aileler ne yapacak? "Bu da geçer" diyecek. Çocukların ruhi durumları birbirinden farklılık gösterir. Kimisi anlayışlı, kimisi heyecanlı, kimisi mahcup, kimisi korkak, kimisi sinirli olabilir.
Tuz ruhu ile insan ruhu arasında fark görmeyen bazı ebeveynler de çocukların bu hallerini anlamayarak, kötü durumlara düşüyorlar...

"İki şey var: Seveceksin, sevileceksin!.. Sevmek için, sevilmek için ne lâzımsa onu yapacaksın!" M.Zahid KOTKU (Rha)
yilmazx
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 01 Kasım 2008, 13:26:02 »

Alıntı
Vefat eden her çocuk cennetliktir. Yani çocuk doğduğunda bir melektir. Kalsa da ölse de cennetliktir.

bu ifade yanlış.kafirlerin küçük yaşta ölen çocukları hakkında üç rivayet var.birisi de onların da anne babaları gibi cehennemlik olduğudur.
bir diğeri "Allah, onların yaşasalardı ne olacaklarını iyi bilir" şeklinde
 üçüncüsü de bu gibi kişilerin mahşerde bir imtihana çekilecekleri ve imtihanı kazananların cennetlik olacağı ile ilgilidir.

galiba Nuh suresi 26-27. ayetlerin tefsirinde okumuştum bunları.bulursam kopyalarım.ayet şöyle:

26-27. “Nuh dedi ki: “Rabbim! Yeryüzünde hiçbir inkârcı bırakma. Doğrusu sen onları bırakırsan kullarını saptırırlar; sadece ahlâksız ve çok inkârcıdan başkasını doğurup yetiştirmezler.”

yilmazx
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 01 Kasım 2008, 13:58:07 »

şu müslimin kader bölümünden bir hadis
28- (2660) Bize Yahya b. Yahya dan rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Ebû Avâne, Ebû Bişr'den, o da Said b. Cübeyr'den, o da İbni Abbas'dan naklen haber verdi. (Şöyle demiş): Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve  Sellime müşriklerin  çocukları soruldu.

«Allah onları yarattığı vakit ne yapacak oldukların! bilir.» buyurdular.

bu da aynı yerden bu tip çocuklara cennetlik ya da cehennemlik dememek ile ilgili bir hadis:
31- (...) Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Veki', Talha b. Yahya'dan, o da halası Âişe binti Talha'dan, o da Ümmül-Mü'minin Aişe'den naklen rivayet etti. (Şöyle demiş) : Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) ensardan bir sabinin cenazesine çağrıldı da, ben:

— Yâ Resûlallah! Buna ne mutlu, cennet serçelerinden bîr serçe! Kötülük işlemedi. Ona erişmedi, dedim.

«Bundan başka bir sözün yok mu yâ Âişe! Çünkü Allah, cennet için ehil yaratmış; onlar, daha babalarının sulblerinde iken cennet için yaratmıştır. Cehennem için de ehil yaratmış; onları daha babalarının sulblerinde iken cehennem  için yaratmıştır.»  buyurdular.
yani bırakın küçük yaşta ölmeyi anne karnında hükmü yazıldıktan sonra öldüyse bile cehenneme gitme ihtimali vardır.Allahu Alem
âsım
âsım
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

Vusulsüzlüğümüz usulsüzlüğümüzdendir

« Yanıtla #3 : 01 Kasım 2008, 14:06:17 »

Alıntı
Allah, onların yaşasalardı ne olacaklarını iyi bilir

birincisi el-Âlim olan Allah c.c. bütün kainatta ne zaman ne olacağını ve kimin ne amel işleyeceğini biliyor. O zaman biz ne diye yartıldık. Zirâ Allahu teala bizim ahir ve akibetimizi biliyor.

Efendimiz her doğan çocuğun islam fıtarı üzerine doduğu ve anne babasının onu mecusi hristiyan yahudi yaptığı hadisi ve Allahu tealanın Rum Sûresinde
“O halde (Habibim) sen yüzünü bir muvahhid olarak dine yönelt. Allah’ın insanları yaratmasında esas aldığı o fıtrata uygun hareket et.”  buyurması...
Bunlara göre eğer çocuk ergenlik çağına girmemişse yani islami olarak sorumluluğu yoksa vefat eden çocuk islam üzerine ölmüştür..

Allah bilir..

yilmazx
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 01 Kasım 2008, 14:13:49 »

ilk mesajımdan sonra bir mesaj daha ekledim görmemiş olabilirsiniz
ikincisi daha açıklayıcı
sizin mesajınızdaki hadiste ise her çocuk müslüman olarak doğar denmiyor.müslümanlığa uygun bir fıtrat ile doğuyor denmiş.
nitekim Musa (as) ın arkadaşının öldürdüğü çocuk müslüman bir ana babanın çocuğu olmasına rağmen kendisi ileride kafir olup anababasına zulmedeceği için öldürülmüştür.
eğer her çocuk müslüman olarak doğsa ve anne babası onu kendi dinine çekiyor olsa idi müslümanların tüm çocukları müslüman olurdu.
dediğim gibi ikinci mesajımdaki müslim hadisleri daha açıklayıcı.
âsım
âsım
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #5 : 01 Kasım 2008, 14:18:40 »

Alıntı
çocuk müslüman olarak doğsa ve anne babası onu kendi dinine çekiyor olsa idi müslümanların tüm çocukları müslüman olurdu
kafir birinin çocuğu da müslüman olabilir Gülümseme

yilmazx
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 01 Kasım 2008, 14:24:03 »

Alıntı
Alıntı
çocuk müslüman olarak doğsa ve anne babası onu kendi dinine çekiyor olsa idi müslümanların tüm çocukları müslüman olurdu
kafir birinin çocuğu da müslüman olabilir

Gülümseme benim buna bir itirazım olmadı ki zaten Gülümseme
âsım
âsım
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

« Yanıtla #7 : 01 Kasım 2008, 14:30:08 »

Allahu alem  Gülümseme

yilmazx
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 01 Kasım 2008, 14:38:04 »

Alıntı
Allahu alem 
eğer benim kafir birinin çocuğunun müslüman olamayacağı şeklinde bir yorumum oldu ise gösterrirseniz hemen düzelteyim
başkalarını saptırma gibi bir durumla karşı karşıya kalmamayım
Gülümseme
yilmazx
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : 01 Kasım 2008, 15:07:20 »

şu da birinci mesajımdaki üçüncü görüş ile ilgili ibni hacer el askalaninin kabir alemi isimli kitabından şimdilik bulabildiğim bir kısım.bulunca hadisi de kopyalayacağım inşaallah.

Ondördüncü Soru:
Çocuklar için olan sorgu bütün çocukları mı kapsar yoksa sadece müslüman çocuklar için midir?
Cevap: Müslüman çocuklara hesap yoktur. Müşrik çocuklara ise hesap var-yok hususu ise ihtilaflı meseledir.
Kimisi: “Onların hükmü müslüman çocuklarının hükmü gibidir” der.
Bazıları da: “Hayır. Onlara hesap vardır” diye hüküm verir. Çünkü onlar hakkında varid olan kuvvetli bir hadiste olduğu gibi; Tebliğ ulaşmamış ve onun gibiler mahşerde imtihan olunur. En iyisi bu konuyu Allah’a bırakmaktır. Ta ki dayanacak delil oluncaya kadar herkesin üstüne farz olup dünyada yapılması gereken şeylerle ilgilenmek bu meseleyle ilgilenmekten daha önemlidir.
Ahmet Tarık
Aktif Üye

Ya Rabbi, beni sevdiklerinin yolundan ayırma...

« Yanıtla #10 : 08 Kasım 2008, 12:51:10 »

çoçuklar masımdur...yılmaz kardeşimizde araştırmalarındolayı kutluyorum..ama bende buluğ çağına kadar masum biliyorum..allah daha doğrusunu bilir.

Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Ağacı  |  Aile Hayatı  |  Çocuk Eğitimi  |  Çocuk mu Yaramaz, Yoksa Anne-Babalar mı??? « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: