33 Senede 8 Fayda

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
19 Mayıs 2012, 11:04:12
79045 Mesaj 10722 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Biyografi  |  33 Senede 8 Fayda 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: 33 Senede 8 Fayda  (Okunma Sayısı 193 defa)
âsım
âsım
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

Vusulsüzlüğümüz usulsüzlüğümüzdendir

« : 22 Haziran 2008, 02:54:38 »

Halka baktım bir kısmı şeref ve izzeti, akraba, kavim ve kabilenin çokluğunda zannederek bununla iftihar ediyorlar, bir kısmı da izzet ve şerefi kibirlenip böbürlenmekte, kabadayılık, satıp sövüp saymakta, dövüp kan akıtmakta görüyorlar.

Sakiki Belh, talebesi Hatemi Asam'a:
    –"Kaç senedir benden ilim tahsil ediyorsun?" diye sordu. Hatem:
    –"Otuz üç senedir," dedi.
    –"Hangi ilimleri tahsil ettin, tahsil ettiÄŸin ilimlerden ne kadar faydalandın?"
    –"Sekiz fayda temin ettim." Sakik hayıflandı... biz yine Allah–u Teâlâ'ya döneceÄŸiz âyetini okuyarak:
    –"Ben ömrümü senin yolunda, senin talim ve terbiyende harcadım. Sen sekiz
    faydadan baÅŸka bir ÅŸey istifade edemedin mi?"
    –"Evet üstadım, doÄŸrusu söylediÄŸimden baÅŸka bir ÅŸey istifade etmedim. BaÅŸka bir ÅŸey de tahsil etmek istemem. Zira dünya ve âhiret saadeti ancak bu sekiz fâide ile elde edilir."
    –"Peki söyle nedir bu sekiz faide?"

–BİRİNCİSİ, halka baktım, herkes bir sevgili seçmiÅŸ, herkesin sevgilisi kabre kadar arkadaÅŸ oluyor, kabre girmiyorlar, definden sonra çekip geliyorlar. Düşündüm, ben öyle bir sevgili bulmalıyım ki devamlı refikim, kabirde enîsim olsun. Böyle bir sevgili ancak amâl–i sâliha olurdu, ben de onu seçtim. Nasıl yapmışım?
    – Güzel yaptın...

–İKİNCİSİ, halkı nefsi havasinin esiri gördüm. Nâziat sûresinin "Amma kim Rabbisinin makamından korkup da nefsini heva ve hevesten alıkoyduysa iste onun varacağı yer muhakkak Cennettir." mealindeki âyet–i kerîmeleri düşündüm. Kur'ân–ı Kerîm'in hak olduÄŸunu yekînen bildiÄŸim için nefsi emmareye muhalefet ederek onunla mücadeleyi ÅŸiddetlendirdim. İhtiyaç ve isteklerini vermedim. Boyun eÄŸmek mecburiyetinde kalarak Hakkin tâati altına girdi. Nasıl etmiÅŸim?
    –Allah seni mübarek etsin...

– ÜÇÜNCÜSÜ, halka baktım, her biri dünya meÅŸgalesi içinde boÄŸulmuÅŸ didinip duruyor, kazandığını biriktiriyor ve bir ÅŸey kazandığını zannederek onunla seviniyor. Nahl sûresinin "Sizin nezdinizdeki tükenir, Allah'ın indindeki ise bakîdir." âyet–i kerîmesindeki hakikati düşünerek senelerdir kazanıp topladıklarımı hazır âhiret azığı olması için hep bakî kalmak üzere Allah'ın indinde emanet ettim. Yani tasadduk niyetiyle fakirlere dağıttım. Nasıl yapmışım?
    – Güzel yaptın...

– DÖRDÜNCÜSÜ, halka baktım bir kısmi ÅŸeref ve izzeti, akraba kavim ve kabilenin çokluÄŸunda zannederek bununla iftihar ediyorlar, bir kısmı da izzet ve ÅŸerefi kibirlenip böbürlenmekte, kabadayılık satıp sövüp saymakta, dövüp kan akıtmakta görüyorlar. Bir kısmı da ırkının, soy ve sopunun üstün olduÄŸunu zannederek onunla iftihar ediyorlar. Bir de Hücurât suresinde geçen "Muhakkak ki sizin Allah nezdinde en ÅŸerefliniz takvaca en ileride olanınızdır." kavli kerimini düşündüm ki, şüphesiz Kur'ân haktır ve insanlar yanılıyor. Ben de Allah indinde mükerremlerden olmak için takvayı seçtim. Nasıl etmiÅŸim?
    – Güzel ettin...

–BESİNCİSİ, ÅŸu halka baktım, mal ve şöhret sevgisi yüzünden birbirlerine haset ve buÄŸz ediyorlar. Bir de Zuhruf süresindeki "Dünya hayatında onların maiÅŸetlerini aralarında biz taksim ettik." âyet–i kerîmesini düşündüm ki bu taksimat ezelde sabit olduÄŸundan bunu deÄŸiÅŸtirmeye kimsenin gücü yetmez. Bu hakikati öğrendiÄŸimden beri hiç kimseye haset etmedim. Hak Teâlâ'nın taksimatına razı oldum, dünya ehli ile sulh akteddim. Nasıl etmiÅŸim?
    – Güzel ettin...

– ALTINCISI, gördüm ki nefsanî garez ve ÅŸeytanî vesveseler yüzünden herkes birbirine düşmanlık ediyor. Bir de Allahu Teâlâ'nın "Åžeytan sizin düşmanınızdır." Kavli kerimini düşündüm. Kur'ân haktır, ÅŸeytan ve ÅŸeytana tâbi olanlardan baÅŸkası düşman olamaz. Böylece ÅŸeytanı düşman bilerek hiç bir hususta ona itaat etmedim. Allah'ın emrine sarıldım. Hiç kimseye düşmanlık etmedim ve bildim ki doÄŸru yol, Allahu Teâlâ'nın Yasin süresindeki "Ey Âdem oÄŸulları, ÅŸeytana tapmayın, çünkü o sizi Rabbinizden ayıran bir düşmandır. Bana ibâdet edin, iste sıratı müstakim budur diye size emretmedim mi?" kavli kerîmindedir. Ben de bu yolda devam ettim. Nasıl etmiÅŸim?
    – Güzel yapmışsın ey Hâtem...

– YEDİNCİSİ, halka baktım, gördüm ki, nefsini zillete düşürerek dünyevî ihtiyaçlarını kazanmak için bütün gayretlerini sarf ediyorlar, bu sebeple haram ve şüpheli ÅŸeylerden kaçamıyorlar. Bir de Allahu Teâlâ'nın Hûd süresindeki "Hiç bir canlı yoktur ki rızıkları Allah'ın üzerine olmasın." kavli kerîmi ile Necm süresindeki "İnsan için kendi çalıştığından baÅŸkası yoktur." âyet–i celîlesini düşündüm ki, ben de yer yüzündeki canlılardan biriyim. Allah rızkımı tekeffül etmiÅŸtir, ben âhireti talep etmekle mükellefim. Yaratılış gayemi düşünerek bütün gayretimle Allah için kulluk vazifemi yapmaya çalıştım. Nasıl etmiÅŸim?
    – Güzel etmiÅŸsin...

– SEKİZİNCİSİ, halka bakıp gördüm ki, kimi malına mülküne güveniyor, kimi yüksek diplomasına, kimi bileÄŸine kimi sanatına, kimi oÄŸluna kızına, kimi babasının bıraktığı mirasa, kimi aklına, kimi de bu iÅŸten ayrılsam daha çok kazanırım. EkmeÄŸimi taÅŸtan çıkarırım diyerek âciz nefsine güveniyor. Ben ise Allahu Teâlâ'nın Talak süresindeki "Kim tam bir tevekkül ile Allah'a güvenip dayanırsa O, kendisine yetiÅŸir." Kavli celîlini düşünerek tam bir tevekkül ile Allah'a itimat edip güvendim. O bana yeter ve O ne güzel bir vekildir. Nasıl beÄŸendin mi?

– En güzelini yapmışsın ey Hatem, Allah seni muvaffak etsin, hakikaten ben Tevrat'a, İncil'e, Zebur'a ve Furkan-ı Hakime baktım, bu dört kitapta mevcut olan ilim ve maarifi ilâhiyenin bu sekiz faidenin dışına çıkmadığını gördüm. Bu sekiz usûl ile amel eden kimse dört kitapla amel etmiÅŸ gibi olur. Allah seni mübarek kılsın ey Hatem!

V3NÜ5
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 22 Haziran 2008, 09:28:18 »

allah bizlerede nasip etsin bu güzellikleri inş Gülümseme
Azure
MaZuRe
Emektar
Aktif Üye

LÜKSTE OYALANACAK KADAR VAKTİMİZ YOK ......

« Yanıtla #2 : 22 Haziran 2008, 15:06:47 »

Amin V3NÜ5 

mayat...
smeyra
Emektar
Aktif Üye

Kullar şükre, Allah (c.c) Hamde layıktır...

« Yanıtla #3 : 29 Eylül 2008, 21:35:11 »

amin....

Bu sitede hayat var...
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Hayat Bilgisi  |  Genel Kültür  |  Biyografi  |  33 Senede 8 Fayda « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: