karıncalar attıkları adımları sayıyorlarmış..)))

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
19 Mayıs 2012, 10:13:25
79045 Mesaj 10722 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayat Gündemi  |  Anketler & AraÅŸtırmalar  |  karıncalar attıkları adımları sayıyorlarmış..))) 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: karıncalar attıkları adımları sayıyorlarmış..)))  (Okunma Sayısı 291 defa)
arzum
Aktif Üye

Huzur,Huzurunda yaşamaktır..

« : 13 Kasım 2008, 00:26:23 »

Karıncalar Attıkları Adımları Sayıyor
Karıncalar uzun yola çıktıklarında yuvaya geri dönmek için, katedilen yolu attıkları adımlarını sayarak akıllarında tutuyor.

Yem avına çıkan karıncalar, yuvanın yolunu bulmak için insanlar gibidoğadan işaretlerden yararlanıyor. Bilim insanları, karmaşık doğalbitki örtüsünün içinde karıncaların yolunu nasıl bulduğunu araştırdı.Sonuçta, karıncaların attıkları adımları saydığı ve aynı ölçüde geridönerek yuvaya ulaştıkları ortaya çıktı.

Bilim insanları, Sahra Çölü’nde yaşayan Cataglyphis fortis türüne aitkarıncaları bir çizgi boyunca yürümelerini sağlayacak şekilde eğitti.Karıncalar yuvadan çıkarak 10 metre uzaktaki yeme doğru yol almayıöğrendiler. Bilim insanları, deneyin birinci etabında yuvanın veyayemin yerini değiştirerek karıncaların reaksiyonları nı ölçümledi. Yemveya yuvanın yeri değiştirildiğinde karıncalar, alıştıkları mesafeyikatettikten sonra afallıyor ve yem veya yuvayı bulma ümidiyleetraflarını kontrol etmeye başlıyorlar. Bu bulgu karıncaların mesafeyiöğrendiği şeklinde yorumlandı.

BACAK BOYUNA İNCE AMELİYAT
Almanya’dan Ulm, İsviçre’den Zürich Üniversitesi uzmanları, deneyinikinci etabında bir ameliyatla karıncaların yarısının ayaklarınafizyolojilerine uygun bir materyelden eklemeler yaparak bacak açışmesafelerini uzattı. Denek karıncalarının diğer yarısının ise, ayaklarıbir operasyonla kısaltıldı. Bacak açış mesafelerinindeğiştirilmesindeki amaç, denek karıncaların birinci etaptaöğrendikleri mesafeyi ölçüp ölçmediklerini gözlemlemek.

KARINCALAR YENİ BACAK BOYUNA ALIŞIYOR

Bacak boyları değişen karıncalar, orijinal yuva-yem mesafesinikatettiklerini düşündüklerinde her zamanki gibi duruyor ve aranmayabaşlıyor. Ancak bacak boyları uzun olanlar, yemi geçiyor, kısa olanlarise yeme ulaşmamış oluyor. Ancak karıncalar zamanla yeni ayak boylarınaalıştıklarında, adım atışlarını yeniden uyarlayarak yuva-yem mesafesiniyeniden öğreniyorlar.

MESAFE ÖLÇÜTÜ ADIM SAYISI
Araştırma ekibi başkanı Ulm Üniversitesi nörobiyoloğu Harald Wolf,karıncaların attıkları adımı saydıklarını öne sürüyor. Dr. Wolf,deneyin gelecek aşamalarında karıncaların adım sayısını saymanın yanısıra buna dayalı olarak uzaklık tahmini yapıp yapmadıklarını daaraştıracakları nı dile getiriyor.
yilmazx
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 13 Kasım 2008, 00:51:49 »

karıncalar bildiğim kadarı ile altı ayaklı
bu durumda altı adımı bir adım mı sayıyorlar
yoksa tüm ayakları bir hamle yaptığında altı adım mı atmış sayıyorlar.

Gülümseme
arzum
Aktif Üye

Huzur,Huzurunda yaşamaktır..

« Yanıtla #2 : 13 Kasım 2008, 00:58:24 »

demek ki Göz kırpan
ÅŸiÅŸa
Emektar
Aktif Üye
**

« Yanıtla #3 : 13 Kasım 2008, 10:15:48 »

hm  bende hep geçtikleri yola koku salgılıyolar sanırdım...,
Teşekküerler..

Hayatname.com | Bu sitede "hayat" var...
Crazy_Sinan
Uslu Çatlak
Emektar
Aktif Üye
**

ALLAH yar ve yardımcımız olsun

« Yanıtla #4 : 07 Ocak 2009, 11:56:59 »

gerçekten güzel paylaşım bende bir belgeselden izlediğimi aktarayım
kare içerisinde enlem ve boylam olarak 10 a bölündüğünü hayal edin
karenin bir köşesinde karınca var öteki köşede de yiyecek var
karıncayı bırakıyor adamlar sağa gidiyor sola gidiyor en sonunda yemi buluyor ve geçtiği yerde bir iz bırakıyor (sanal olarak ta gösteriyorlar) yol zig zaklarla dolu fakat aynı nıoktadan bıraktıklarında hayvan kendi bıraktığı izlerden daha kısa bir yol kullanarak nerdeyse direk gitmek istediği yere varıyor
ALLAHU EKBER gördüğümde çok şaşırmıştım
ufacık bir karıncaya bu bilgiyi veren ALLAH bize ne yetenekler vermiştir(farkedebilsek).

Üsâme İbnu Zeyd (radıyalahu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Kim, kendisine yapılan bir iyliğe karşı, bunu yapana: "Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!)" derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur."

Tirmizî, Birr 86, (2036).

r-e-y-y-a-n
reyyan
Yayın Editörü
Aktif Üye

Sevginiz gerçek, sevdiğiniz değer olsun...

« Yanıtla #5 : 07 Ocak 2009, 12:01:02 »

ne kaar ilginç. Güzel olan Rabbim küçücük karıncaya ne kadar büyük özellikler vermiş!!!

haklısınız bakalım bizim farkedemediğimiz ne yeteneklerimiz var Kararsız
Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayat Gündemi  |  Anketler & AraÅŸtırmalar  |  karıncalar attıkları adımları sayıyorlarmış..))) « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: