bu toplumu yöneten ne? (Anket)

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
19 Mayıs 2012, 10:04:00
79045 Mesaj 10722 Konu Gönderen: 1295 Üye
Son üye: selcen
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayat Gündemi  |  Anketler & AraÅŸtırmalar  |  bu toplumu yöneten ne? (Anket) 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Anket
Soru: Montesquie'nin sözüne göre; Sizce bu millette hangisi baskın?
İklim - 0 (0%)
din - 1 (14.3%)
kanunlar - 4 (57.1%)
hükümetlerin dusturları - 0 (0%)
geçmişte yaşanan adetler - 0 (0%)
diÄŸer etkenler - 2 (28.6%)
Toplam oy: 7

Sayfa: [1]
Gönderen Konu: bu toplumu yöneten ne? (Anket)  (Okunma Sayısı 306 defa)
Crazy_Sinan
Uslu Çatlak
Emektar
Aktif Üye
**

ALLAH yar ve yardımcımız olsun

« : 08 Åžubat 2009, 01:55:14 »

Montesquie şöyle der:
"İnsanları yöneten birçok şey vardır. İklim, din, kanunlar, hükümetlerin dusturları, geçmişte yaşanan adetler... bunların hepsi bir "genel anlayış" meydana getirirler. Ama her milletle bu etkenlerden biri baskın bir karakter arzeder ve diğerleri ondan etkilenirler."

Sizce bu millette hangisi baskın?
(alıntı)

Ahuzar kardeşin paylaşımını anket olarak yayınladık anketimize katılıp yorumlarınızı yazabilirsiniz

Üsâme İbnu Zeyd (radıyalahu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Kim, kendisine yapılan bir iyliğe karşı, bunu yapana: "Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!)" derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur."

Tirmizî, Birr 86, (2036).

âsım
âsım
Admin Yardımcısı
Aktif Üye

Vusulsüzlüğümüz usulsüzlüğümüzdendir

« Yanıtla #1 : 08 Åžubat 2009, 16:32:21 »

galiba bu zamanda nefisler toplumu yönetiyor Sustum
Örf adet desek hızla yozlaşıyor
din desek durum ortada
kanunlar desek o da ortada

tek bağlayıcı etken rahat ve konfor olsa gerek Kararsız

süvari
Aktif Üye
*

« Yanıtla #2 : 08 Åžubat 2009, 16:38:32 »

aslında ilk aklıma geçmişte yaşanan adetler gelmişti.. ama ahmet tarık abinin yorumunu okuyunca aklıma daha çok o yattı:

Alıntı
bence en çok kanunlar baskın...millet olrak kanunlardan korkuyoruz..kulların koydğu kanunlardan çok allahın kanunlarından korkmuyoruz..mesela:trafikte kırmızıda geçmiyoruz..geçesersek arkamızdan ceza geliyor..veya kırmızıda geçme polis ceza yazar deyip geçmiyoruz..geçmemizde gerekiyor zaten..ama ya namaz kılhesap günü var .hesap gününde ilk namaz sorulacak diyorsun..ya daha gençim kılarım..gibi cavaplar..
ama bölgesel olrak adetlerde doğu ve güneydoğu bayağı baskın sayılır...
ara sıra davos gibi hükümet dusturlarına da ihtiyaç var.güzel de oluyor yani

yağız atlı süvari, koştur, atını, koştur
sonunda kabre çıkar bu yolun kıvrımları
ne kaldırımlar kadar seni anlayan olur
ne senin anladığın kadar, kaldırımları
..
r-e-y-y-a-n
reyyan
Yayın Editörü
Aktif Üye

Sevginiz gerçek, sevdiğiniz değer olsun...

« Yanıtla #3 : 21 Mart 2009, 22:20:51 »

toplumu oluşturan ailedir,bireylerdir ve ilk eğitim ailede başlar. bu zamanda, aile neler veriyor çocuğuna, asıl öğretmesi gereken,dünyanın neresine giderse gitsin değişmeyecek kuralları öğretiyor mu acaba? Buna dikkat eden kaç aile var acaba?

eğitim temelde zayıf verilnce insan tamamen kendi kafasına ve isteklerine göre hareket ediyor yani erkanın dediği gibi toplumu nefsler yönetmeye başlıyor. Avrupai yaşama özenti günden güne artıyor;nerde örf,nerde adet??!!
Artı olarak teknolojide toplum yönetimine büyük ölçüde yardım ediyor. nasıl yaşayacağız,hangi saatte yatıp kalkacağız... Günlük planımızı namaz vakitlerine göre ayarlamamız gerekirken,hepimiz farklı noktalara göre yapıyoruz programımızı...

Konu çok güzel ama bu soruya cevap vermeden önce "beni,ailemi yöneten güç ne" diye kendimize sormamız gerkir diye düşünüyorum...  Masum
körebe
Aktif Üye
**

αşк мєzнєвι

« Yanıtla #4 : 21 Mart 2009, 23:14:05 »

toplumu yöneten yine toplum sanki..(TR için)
kim ne der,başkası ne düşünür,ya ayıplarlarsa....vs.
yapılan eylem çeşitli zaman dilimlerinde önemli ya da önemsiz olabilir,düşünceler değişebilir,gelenekler artık eski anlamını ve önemini yitirebilirr..ama kişi yapacağı işte hep "acaba..."yı kullanır..
örneğin,bundan 10 yıl önce oruçlu olmadığı halde"acaba sokakta sigara içsem ne derler.." diye düşünür vatandaş,ve ayıplarlar diye içmez..
günümüzde de aynı ÅŸeyi düşünür,ama  bu sefer sigarasını içer Kahkaha ("bize ne yaptılarsa azar azar yaptılar" ahhh..)
eylem aynı,sonuçlar farklı ama düşünce sistemi hep aynı..bence..
din için de öyle(dini yaşama boyutu yani),gelenekler için de öyle..hep birileri için yaşıyoruz çünkü..

ve duygularını çok yoÄŸun yaÅŸayan bir milletiz.kızdımı tam kızııyoruz (anladınız siz  Kahkaha ),iki gözyaşına yumuÅŸuyoruz.. bunları yaparken acayip bi ÅŸekilde birbirimizden etkileniyoruz..(etkileÅŸim içindeyiz  Kahkaha )

baskı da var tabi..hem de mahalle baskısı Kahkaha

sonuç olarak süvari kardeşimin bi ara attığı mesajla cümlelerimi bitiriyorum:
"elalemin ne dediÄŸine deÄŸil,el-Alim'in ne dediÄŸine bak.."

vesselam.. Göz kırpan

NoT: Ben konuyu daha bireysel ve insan ilişkilerine dayalı boyutuyla ele aldım,bilmiyorum kasdettiğiniz daha genel manada kitlesel,bütünsel bir yönetilme mi?

Ne güzel derin bir âh ile yâd etmek SENİ..
Her dem düşünmek,her dem hayal etmek SENİ..
Ne güzel visalinle gülmek,firakınla ağlamak,
Yanmaktan usanmamak,yanarken susamak SENİ...

Sayfa: [1]
Hayatname.com  |  Gündelik Hayat  |  Hayat Gündemi  |  Anketler & AraÅŸtırmalar  |  bu toplumu yöneten ne? (Anket) « önceki sonraki »
    Gitmek istediÄŸiniz yer: